Karlovski knedlík
![Karlovski knedlík](/i/pl/karlovski-knedlik.jpg)
Weźmiemy bułki, pokroimy je w kostkę i zostawimy do wyschnięcia. Suche namoczymy w mleku. Rozbijemy jajka, oddzielimy białka od żółtek, do których dodamy mleko, mąkę, drobno gałkę muszkatołową i posolimy. Z tego ubijemy ciasto. Z białek ubijemy pianę.
Składniki, których potrzebujesz
5 szt. jajka
szczypta gałka muszkatołowa
500 ml mleko
300 g mąka gruboziarnista
800 g bułki lub pieczywo białe
30 g natka pietruszki
szczypta sól
Sposób przygotowania
Do namoczonych kawałków pieczywa dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę i ubite ciasto. Wszystko mieszamy i na koniec delikatnie wmieszujemy pianę z białek.
Ciasto zawijamy w folię i formujemy w knedliki. Następnie folię miejscami nakłuwamy. Wkładamy do wrzącej wody na około 20 minut.
Po wyjęciu rozpakowujemy, możemy od razu kroić i podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Karlovski knedlík
Knedlik karłowarski to tradycyjna czeska potrawa, która charakteryzuje się swoją delikatną i puszystą teksturą. Zwykle przygotowuje się go z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem kawałków bułki, jajek i soli. W przeciwieństwie do innych knedlików, knedlik karłowarski jest gotowany, co nadaje mu specyficzny smak. Często podaje się go jako dodatek do potraw mięsnych, szczególnie do svíčkové lub pieczonych mięs. Ten knedlik należy do ulubionych potraw kuchni czeskiej i jest znany ze swojej doskonałej kombinacji smaków.