Zawijany jabłkowy strudel
![Zawijany jabłkowy strudel](/i/pl/zawijany-jablkowy-strudel.jpg)
Omyjemy, obierzemy i na grubych oczkach zetrzemy jabłka, z których wyciśniemy sok.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg jabłko
1 opakowanie ciasto francuskie
1 opakowanie cukier waniliowy
do smarowania żółtka jaj
wg uznania cynamon mielony
rodzynki
wg potrzeby cukier puder
woda
bułka tarta
mąka pszenna
Sposób przygotowania
Na posypanym podkładzie rozwałkowujemy ciasto francuskie, które posypujemy bułką tartą, a na nią układamy startą marchewkę. Następnie posypujemy mielonym cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Zwijamy je w strudel i przenosimy na posypaną mąką blachę. Z ciasta powinniśmy zrobić 2 strudle, które na blasze smarujemy ubitym żółtkiem i nakłuwamy wykałaczką, aby nie popękały.
Wkładamy do piekarnika na 180°C i pieczemy 20-30 minut. Kiedy strudle zrumienią się na ładny brąz, mamy gotowe.
Kiedy wyjmiemy z piekarnika, zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie dekorujemy cukrem pudrem i kroimy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zawijany jabłkowy strudel
Jabłkowy strudel to tradycyjny deser, który cieszy nie tylko swoim smakiem, ale i zapachem. To pyszne danie przygotowuje się z cienkiego ciasta francuskiego, które jest nadziewane startymi jabłkami, cukrem, cynamonem i rodzynkami. Po upieczeniu nabiera złotego koloru i chrupiącej struktury. Często podawany jest posypany cukrem pudrem i może być uzupełniony bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Jest ulubionym przepisem szczególnie w jesiennych miesiącach, gdy jabłka są w sezonie.