Zawijany jabłkowy strudel

Zawijany jabłkowy strudel
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Omyjemy, obierzemy i na grubych oczkach zetrzemy jabłka, z których wyciśniemy sok.

Składniki, których potrzebujesz

1 kg jabłko
1 opakowanie ciasto francuskie
1 opakowanie cukier waniliowy
do smarowania żółtka jaj
wg uznania cynamon mielony
rodzynki
wg potrzeby cukier puder
woda
bułka tarta
mąka pszenna

Sposób przygotowania

Na posypanym podkładzie rozwałkowujemy ciasto francuskie, które posypujemy bułką tartą, a na nią układamy startą marchewkę. Następnie posypujemy mielonym cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Zwijamy je w strudel i przenosimy na posypaną mąką blachę. Z ciasta powinniśmy zrobić 2 strudle, które na blasze smarujemy ubitym żółtkiem i nakłuwamy wykałaczką, aby nie popękały.

Wkładamy do piekarnika na 180°C i pieczemy 20-30 minut. Kiedy strudle zrumienią się na ładny brąz, mamy gotowe.

Kiedy wyjmiemy z piekarnika, zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie dekorujemy cukrem pudrem i kroimy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zawijany jabłkowy strudel

Jabłkowy strudel to tradycyjny deser, który cieszy nie tylko swoim smakiem, ale i zapachem. To pyszne danie przygotowuje się z cienkiego ciasta francuskiego, które jest nadziewane startymi jabłkami, cukrem, cynamonem i rodzynkami. Po upieczeniu nabiera złotego koloru i chrupiącej struktury. Często podawany jest posypany cukrem pudrem i może być uzupełniony bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Jest ulubionym przepisem szczególnie w jesiennych miesiącach, gdy jabłka są w sezonie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Desery, Smakołyki, Ciasto, Owocowe, Dla dzieci
Štítky: Kuchnia czeska, deser, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zawijany jabłkowy strudel.

Dodaj komentarz