Kawa mrożona

Kawiarze, uwaga! Przygotujcie letnią wersję swojego ukochanego napoju. Spróbujcie mrożonej kawy z bogatą pianką, dosłodzonej cukrem waniliowym i karmelem.
Składniki, których potrzebujesz
1 l mleka
4 łyżki Nescafé
10 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
1 szczypta cynamonu
karmael (lodowy, może być miód)
śmietana (gęstsze mleko)
Sposób przygotowania
Do większej miski wlewamy mleko, do którego dodajemy kawę, cukier i cukier waniliowy, a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Na dno szklanek dajemy karmel, ubijamy schłodzoną mieszankę i ostrożnie wlewamy ją na karmel.
Ubijamy śmietanę i ostrożnie nalewamy ją na kawę, aby pianka pozostała na górze. Na nią posypujemy cynamon.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kawa mrożona
Kawa mrożona to orzeźwiający napój, który łączy smak mocnej kawy z chłodzącym efektem lodu. Zazwyczaj przygotowuje się ją z zaparzonej kawy, która jest chłodzona, a następnie podawana z kostkami lodu. Wiele osób dodaje do niej mleko, śmietanę lub różne syropy dla wzbogacenia smaku. Ten napój cieszy się szczególną popularnością w ciepłych miesiącach, gdy dostarcza potrzebnej energii i orzeźwienia. Kawa mrożona nadaje się również do wielu wariacji, w tym frappé lub iced latte, dzięki czemu każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję.