Kremowe risotto

Kremowe risotto
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Kurczaka kroimy na małe kawałki. Obraną cebulę siekamy drobno. Resztę warzyw oczyszczamy i również kroimy. Gotujemy ryż.

Składniki, których potrzebujesz

2 szt. pierś z kurczaka
5 - 7 szt. pomidorki cherry
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula zielona
3 szt. cebula dymka
1 paczka ugotowany ryż
150ml śmietana do ubijania
1/4 kostki kostka rosołowa
wg potrzeb kiełki, natka pietruszki, bazylia
sól, pieprz
groch, marchew, kukurydza
woda

Sposób przygotowania

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso, a po obsmażeniu dodajemy paprykę. Zalewamy mieszanką z kostki rosołowej i pozostawiamy chwilę na duszenie. Następnie dodajemy pomidory, cebulę dymkę i resztę warzyw z pieczarkami. Po chwili duszenia dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i zalewamy mieszanką śmietany, ziół, soli i pieprzu. Ponownie dusimy. Na koniec dodajemy starty ser. Tak możemy od razu podawać, ozdobione świeżymi warzywami i pietruszką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kremowe risotto

Śmietanowe risotto to ulubione danie, które łączy tradycyjne włoskie risotto z delikatnym smaku śmietany. Podstawą jest wysokiej jakości włoski ryż, najczęściej arborio lub carnaroli, który gotuje się powoli i stopniowo dodaje bulion. Do risotta dodaje się świeżą śmietanę, która nadaje mu kremową konsystencję. Smaki można rozszerzyć o dodatek parmezanu, białego wina i ziół, takich jak tymianek czy pietruszka. Często wzbogaca się je warzywami, kurczakiem lub owocami morza, co czyni je wszechstronnym i sycącym daniem, odpowiednim na różne okazje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Mięso drobiowe, Danie główne, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kremowe risotto.

Dodaj komentarz