Kremowe risotto
Kurczaka kroimy na małe kawałki. Obraną cebulę siekamy drobno. Resztę warzyw oczyszczamy i również kroimy. Gotujemy ryż.
Składniki, których potrzebujesz
2 szt. pierś z kurczaka
5 - 7 szt. pomidorki cherry
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula zielona
3 szt. cebula dymka
1 paczka ugotowany ryż
150ml śmietana do ubijania
1/4 kostki kostka rosołowa
wg potrzeb kiełki, natka pietruszki, bazylia
sól, pieprz
groch, marchew, kukurydza
woda
Sposób przygotowania
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso, a po obsmażeniu dodajemy paprykę. Zalewamy mieszanką z kostki rosołowej i pozostawiamy chwilę na duszenie. Następnie dodajemy pomidory, cebulę dymkę i resztę warzyw z pieczarkami. Po chwili duszenia dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i zalewamy mieszanką śmietany, ziół, soli i pieprzu. Ponownie dusimy. Na koniec dodajemy starty ser. Tak możemy od razu podawać, ozdobione świeżymi warzywami i pietruszką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kremowe risotto
Śmietanowe risotto to ulubione danie, które łączy tradycyjne włoskie risotto z delikatnym smaku śmietany. Podstawą jest wysokiej jakości włoski ryż, najczęściej arborio lub carnaroli, który gotuje się powoli i stopniowo dodaje bulion. Do risotta dodaje się świeżą śmietanę, która nadaje mu kremową konsystencję. Smaki można rozszerzyć o dodatek parmezanu, białego wina i ziół, takich jak tymianek czy pietruszka. Często wzbogaca się je warzywami, kurczakiem lub owocami morza, co czyni je wszechstronnym i sycącym daniem, odpowiednim na różne okazje.