Boczna świnka na Boże Narodzenie

Boczna świnka na Boże Narodzenie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przekąska świąteczna.

Składniki, których potrzebujesz

500 g kasza
1 szt. duża cebula
100 g smalec
6 ząbków czosnek
200 g suszone grzyby
200 g boczek
do smaku sól
pieprz
majeranek
kminek mielony

Sposób przygotowania

Namaczamy suszone grzyby i zostawiamy je na około godzinę, aby zmiękły.

W wodzie przepłukujemy kaszę, którą gotujemy w osolonej wodzie, do której dodajemy łyżeczkę smalcu, aby się nie przypalała. Drobno siekamy obr onion, przeciskamy czosnek i smażymy na patelni z roztopionym smalcem. Następnie dodajemy grzyby. Gotujemy przez 15 minut.

Następnie wszystko mieszamy z kaszą.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy smalcem i na dnie układamy boczek. Wlewamy naszą mieszankę, równomiernie rozkładamy po całym naczyniu i na wierzch ponownie układamy boczek.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 45 minut.

Podajemy pokrojone.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Boczna świnka na Boże Narodzenie

Świąteczna Kuba z boczkiem to tradycyjne świąteczne danie czeskiej kuchni, które zdobyło serca wielu rodzin. Ta pyszna mieszanka zawiera kaszę jaglaną, pokrojony boczek i grzyby, które nadają jej niepowtarzalny smak. Przygotowanie Kuby związane jest z rodzinnymi tradycjami i często podawana jest podczas Wigilii jako część kolacji wigilijnej. W niektórych regionach dodawane są także inne składniki, takie jak cebula czy przyprawy, co przyczynia się do różnorodności tego dania. Świąteczna Kuba z boczkiem jest zatem symbolem domowego ciepła i radości podczas świąt.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Przystawka, Świąteczne danie
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Boczna świnka na Boże Narodzenie.

Dodaj komentarz