Sernik s sypkim ciastem w kubku

Razem miksujemy twaróg z jajkami, mlekiem i cukrem pudrem, ewentualnie z rodzynkami. Następnie mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Połowę z tego wsypujemy do natłuszczonej głębokiej blachy, a na to wlewamy masę twarogową. Następnie posypujemy resztą mieszanki sypkiej.
Składniki, których potrzebujesz
napełnienie 0,5 l mleko
1 kg miękki twaróg
1 szt. cukier waniliowy
1 szklanka cukier puder
3 szt. jajka
według smaku rodzynki
wg potrzeby 250 g masło
150 g tłuszcz do smarowania
ciasto 1 szklanka cukier puder
1 szt. proszek do pieczenia
2,5 szklanki mąka półtwarda
1 szklanka=2,5dcl
Sposób przygotowania
Powierzchnię ciasta pokrywamy pokrojonym w plastry masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 160°C i pieczemy przez około 40 minut.
Ciasto po wyjęciu pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie kroimy i podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sernik s sypkim ciastem w kubku
Placek serowy z kubka to ulubiony deser, który charakteryzuje się prostotą przygotowania. Bazą jest sypkie ciasto z mąki, cukru i proszku do pieczenia, które sypie się na dno formy. Na tę mieszankę nakłada się masę z twarogu, jajek i cukru waniliowego. Na koniec placek posypuje się resztą sypkiej mieszanki. W pieczeniu wszystkie warstwy łączą się i tworzą pyszny deser z chrupiącą skórką. Delektuj się nim do kawy lub herbaty jako słodką przekąską. Ten placek zadowoli nie tylko podniebienia, ale i swoim aromatem.