Cebulowa tarta
Z wody, mąki, masła i szczypty soli przygotowujemy ciasto, które wkładamy na noc do lodówki, aby odpoczęło. Gdybyśmy się spieszyli, to odkładamy ciasto na co najmniej 1 godzinę.
Składniki, których potrzebujesz
prowansalskie zioła
farsz 150 g gouda
250 g śmietana kremówka
oliwa z oliwek
2 szt. żółtko
wino białe
mielony czarny pieprz
150 g boczek
6 szt. duża cebula
do smaku sól
w razie potrzeby oliwa z oliwek do posmarowania
ciasto 1 szczypta sól
100 ml letnia woda
300 g mąka pszenna
125 g masło
Sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy smażyć pokrojoną w krążki cebulę. Dodajemy drobno pokrojoną bekon i podlewamy białym winem. Smażymy tak długo, aż wino odparuje, potem zdejmujemy z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i bekon wyjmujemy z oleju, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solimy i pieprzymy.
Teraz bierzemy ciasto, które wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Bierzemy formę na tartę, smarujemy ją oliwą z oliwek i wyłożymy wałkowanym ciastem, również po bokach. Na dnie nakłuwamy je widelcem.
W międzyczasie ścieramy ser na grubych oczkach, do którego dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko to mieszamy z cebulową mieszanką. Tą masą zalewamy naszą formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy przez około 35 minut.
Po wyjęciu pozostawiamy quiche na chwilę do ostygnięcia i możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cebulowa tarta
Quiche cebulowy to pyszne francuskie danie, które łączy kruche ciasto z delikatnym nadzieniem cebulowym. Cebula najpierw jest karmelizowana, co nadaje jej słodki smak, a następnie mieszana jest z jajkami i śmietaną. Ta słona tarta jest idealna jako danie główne lub przystawka i podawana jest na ciepło lub na zimno. Doskonale komponuje się z sałatką lub kieliszkiem wina. Quiche cebulowy jest popularny ze względu na swoją prostotę i doskonały smak, co czyni go świetnym wyborem na rodzinne obiady lub przyjęcia.