Skwarkowe placki

Skwarkowe placki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przygotujemy zaczyn z łyżki mąki pszennej, drożdży, cukru i jednej trzeciej ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Składniki, których potrzebujesz

na ozdobę kminek
gruba sól
do smarowania żółtko
ciasto 1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki cukru kryształowego
1 szt jajko
150 g słonina
150 ml mleko
sól
250 g mąka pszenna

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę, solimy, dodajemy jajka, mielone skwarki i resztę mleka. Mieszamy razem z wyrośniętym zakwasem i zagniatamy ciasto. Tak pozostawiamy do wyrośnięcia.

Na stolnicy formujemy placki. Układamy je na natłuszczonej blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy solą, kminkiem i pozostawiamy na 15 minut do dalszego wyrastania.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15 minut, aż staną się różowe.

Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Skwarkowe placki

Skwarki placki to pyszna potrawa czeskiej kuchni, która zachwyca miłośników tradycyjnych smaków. Te placki przygotowuje się z ciasta drożdżowego wzbogaconego skwarkami, co nadaje im specyficzny smak i chrupkość. Zwykle podaje się je na ciepło, posypane solą, i świetnie nadają się jako dodatek do zup lub po prostu jako przekąska. W wielu rodzinach skwarki placki są ulubionym smakołykiem podczas świąt i rodzinnych uroczystości, kontynuując tym samym tradycję czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Wypieki, Przystawka
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Skwarkowe placki.

Dodaj komentarz