Krótka z kasztanowym nadzieniem i kapuściane ziemniaki

Krótka z kasztanowym nadzieniem i kapuściane ziemniaki
Czas przygotowania: 240 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 6

Kasztany ugotuj w mleku, aż zmiękną, następnie obierz je na ciepło i zmiel. Masło z solą i kwiatem ubijaj, stopniowo dodawaj żółtka, mięso i zmielone.

Składniki, których potrzebujesz

3,6 kg indy

Farsz
100 g masła
100 g wątróbki kurczaka lub wieprzowiny
250 g kasztanów
4 jajka
500 g mięsa mielonego
do przyprawienia sól
gałka muszkatołowa
migdały
bułka tarta

Na ziemniaki
600 g ziemniaków w zależności od liczby gości
1 cebulka dymka
2 marchewki
200 ml śmietany
250 g kapusty
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Kasztany gotujemy w mleku, aż zmiękną, następnie obieramy je na ciepło i mielimy. Masło z solą mieszamy z kwiatem, stopniowo dodajemy żółtka, mięso, mieloną wątrobę, kasztany, pianę z białek, trochę bułki tartej i migdały. Tą mieszanką nadziewamy indyka, również pod skórę, solimy i posypujemy przyprawą do drobiu, układamy na wierzchu masło i wkładamy do pieca.

Ziemniaki z marchewką gotujemy, podobnie jak kapustę. Następnie gotujemy śmietanę z pokrojoną cebulką. Ugotowane ziemniaki z marchewką ugniatamy, dodajemy kapustę, zalewamy śmietaną i dobrze mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krótka z kasztanowym nadzieniem i kapuściane ziemniaki

Indyk z kasztanowym farszem to pyszne danie, które łączy tradycyjne czeskie smaki. Miękkie i soczyste mięso indyka jest nadziewane wyśmienitym farszem z pieczonych kasztanów, ziół i innych składników, które nadają potrawie unikalny smak. Do tego serwowane są ziemniaki z kapustą, które są wspaniałym dodatkiem, wzbogacającym danie o witaminy i świetną teksturę. To danie jest idealne na okazje świąteczne i rodzinne uroczystości, zadowalając każdego, kto kocha domową kuchnię.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: Warzywa, mięso mielone, mięso drobiowe, gotowanie, obiad, święto / niedziela, dania ziemniaczane, piec, dania z podrobów, wymagający, wymagający, europejski, mięso z indyka, kapusta

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Krótka z kasztanowym nadzieniem i kapuściane ziemniaki.

Dodaj komentarz