Krótka z kasztanowym nadzieniem i kapuściane ziemniaki

Kasztany ugotuj w mleku, aż zmiękną, następnie obierz je na ciepło i zmiel. Masło z solą i kwiatem ubijaj, stopniowo dodawaj żółtka, mięso i zmielone.
Składniki, których potrzebujesz
3,6 kg indy
Farsz
100 g masła
100 g wątróbki kurczaka lub wieprzowiny
250 g kasztanów
4 jajka
500 g mięsa mielonego
do przyprawienia sól
gałka muszkatołowa
migdały
bułka tarta
Na ziemniaki
600 g ziemniaków w zależności od liczby gości
1 cebulka dymka
2 marchewki
200 ml śmietany
250 g kapusty
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Kasztany gotujemy w mleku, aż zmiękną, następnie obieramy je na ciepło i mielimy. Masło z solą mieszamy z kwiatem, stopniowo dodajemy żółtka, mięso, mieloną wątrobę, kasztany, pianę z białek, trochę bułki tartej i migdały. Tą mieszanką nadziewamy indyka, również pod skórę, solimy i posypujemy przyprawą do drobiu, układamy na wierzchu masło i wkładamy do pieca.
Ziemniaki z marchewką gotujemy, podobnie jak kapustę. Następnie gotujemy śmietanę z pokrojoną cebulką. Ugotowane ziemniaki z marchewką ugniatamy, dodajemy kapustę, zalewamy śmietaną i dobrze mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krótka z kasztanowym nadzieniem i kapuściane ziemniaki
Indyk z kasztanowym farszem to pyszne danie, które łączy tradycyjne czeskie smaki. Miękkie i soczyste mięso indyka jest nadziewane wyśmienitym farszem z pieczonych kasztanów, ziół i innych składników, które nadają potrawie unikalny smak. Do tego serwowane są ziemniaki z kapustą, które są wspaniałym dodatkiem, wzbogacającym danie o witaminy i świetną teksturę. To danie jest idealne na okazje świąteczne i rodzinne uroczystości, zadowalając każdego, kto kocha domową kuchnię.