Gęś świętomarcińska

Tradycyjnie pieczemy gęś głównie na święto świętego Marcina. Gęś dzielimy na kawałki, dokładnie solimy i posypujemy kminkiem. Tajemnica jej soczystości i…
Składniki, których potrzebujesz
1 gęś (4-5 kg z podrobami)
200 ml wody
sól
kminek
200 ml wody
Sposób przygotowania
Gęś myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na udka, piersi i skrzydełka. Ostrożnie obcinamy skórę z szyi i nadziewamy ją gęsim żołądkiem, sercem i wątrobą.
Każdy kawałek dokładnie solimy z zewnątrz i od wewnątrz i obficie posypujemy całym kminkiem. Następnie umieszczamy je w brytfannie i wlewamy 200 ml wody.
Brytfannę przykrywamy pokrywką i pieczemy gęś przez osiem godzin w najniższej temperaturze w piekarniku gazowym. W piekarniku elektrycznym pieczemy w temperaturze 120 °C. Nie kontrolujemy, nie wyciągamy i po prostu cieszymy się tym wspaniałym zapachem.
Na koniec zdejmujemy pokrywę z brytfanny i pozwalamy gęsi piec się jeszcze przez około 15 minut, aby uzyskała ładną chrupiącą skórkę. Doskonałymi dodatkami są zarówno czerwone, jak i białe kapusty oraz kluseczki według preferencji (ziemniaczane, bułczane lub karlovarskie).
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gęś świętomarcińska
Świętomarcińska gęsina to tradycyjne czeskie danie, które serwuje się 11 listopada w święto św. Marcina. To danie symbolizuje nadejście zimy i czas zbiorów. Gęś zazwyczaj piecze się na złoto i podaje z kluskami, kapustą i sosem. Dzięki swojej soczystości i chrupiącej skórce jest bardzo popularna i często cieszy się dużym uznaniem podczas świętomarcińskich uczt. Do gęsi tradycyjnie pije się młode wino, tzw. wino świętomarcińskie, które uzupełnia smak tej świątecznej potrawy.