Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem
Przepis na hiszpańską sałatkę na ciepło dla 3-4 osób.
Składniki, których potrzebujesz
3 łyżki oliwa z oliwek
150 g ciecierzyca
1 puszka tuńczyk w oleju
3 szt. jaja na twardo
do smaku 1 szt. cebula
2 ząbki czosnek
dressingi 1 łyżka ocet ziołowy
1 łyżeczka brązowy cukier
sól
mielony czarny pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej namoczoną ciecierzycę gotujemy następnego dnia do miękkości. Następnie odcedzamy i wsypujemy do miski.
Otwieramy puszkę z tuńczykiem, odlewamy olej osobno, a do niego dodajemy ocet, sól i cukier, a następnie dokładnie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
Obieramy czosnek i cebulę, a następnie drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy, a następnie dodajemy do ciecierzycy. Na patelnię wrzucamy tuńczyka i lekko podsmażamy, tylko żeby mięso się ogrzało.
Ugotowane na twardo jajka kroimy na kawałki i dodajemy do ciecierzycy, tak samo jak podgrzanego tuńczyka. Wszystko delikatnie mieszamy.
Na koniec całość polewamy dressingiem, który przygotowaliśmy w międzyczasie.
Tak podajemy na talerzach i od razu serwujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem
Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem to pyszne i pożywne danie, idealne na szybki lunch lub przekąskę. Głównymi składnikami są ciecierzyca, tuńczyk w puszce, świeże warzywa i aromatyczne zioła. Ta sałatka jest bogata w białko i błonnik, co czyni ją świetnym wyborem dla zdrowej diety. Doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oferuje orzeźwiający smak z przyjemną kombinacją tekstur. Przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę, więc jest doskonała na zabiegane dni, kiedy masz ochotę na coś smacznego i sycącego.