Sałatka z soczewicy z szynką i serem

Soczewicę gotujemy z liściem laurowym, następnie odcedzamy wodę i zostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki kroimy i dodajemy do soczewicy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Składniki, których potrzebujesz
ugotowana soczewica
sterylizowana papryka
kiszone ogórki
cebula
ser Gouda
szynka
sól i pieprz
trochę zalewy z ogórków
cytryna
cukier
(Ilość składników w zależności od potrzeb.)
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy z liściem laurowym, następnie odcedzamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy wszystkie składniki i mieszamy je z soczewicą. Doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, cukrem i zalewą z ogórków. Podajemy z pieczywem, najlepiej domowym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z soczewicy z szynką i serem
Sałatka z soczewicy z szynką i serem to smaczne i pożywne danie, idealne na szybki obiad lub kolację. Podstawą jest ugotowana soczewica, która jest bogata w białko i błonnik. Do tego dodaje się wysokiej jakości szynkę i ser, które nadają sałatce pyszny smak i kremową teksturę. Sałatkę można wzbogacić o świeże warzywa, takie jak pomidory lub ogórki, i doprawić oliwą z oliwek oraz ziołami. Danie to jest nie tylko pyszne, ale także bardzo sycące i pełne składników odżywczych.