Kurczaki szaszłyki z warzywami pieczone w piekarniku

Kurze szaszłyki to delicja, którą można przygotować trzema różnymi metodami: na grillu, w piekarniku lub na patelni. Niezależnie od tego, którą z tych opcji wybierzecie,...
Składniki, których potrzebujesz
2 piersi kurczaka
10 dkg angielskiego boczku
1 młoda cukinia (max. 10 cm)
1 kolba kukurydzy
1 marchewka
1 żółta papryka
8 mniejszych wczesnych ziemniaków
4 pomidorki koktajlowe
przyprawa do grillowanej warzyw
sól
oliwa z oliwek
oregano
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w całości, razem ze skórką, aż będą półmiękkie.
Mięso kroimy na kawałki, delikatnie solimy, a każdy kawałek zawijamy w pasek boczku.
Cukinię, marchewkę i kukurydzę kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.
Na bambusowy lub metalowy patyk do grilla napalamy na przemian mięso w boczku, pomidory, cukinię i paprykę.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, na nim umieszczamy szaszłyki, a wokół dodajemy krążki kukurydzy i marchewki razem z całymi wcześniej ugotowanymi ziemniakami.
Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do grilla na warzywa.
Przygotowujemy to na grillu w piekarniku, jeśli nie mamy grilla, możemy to tylko piec w 250 °C.
Na talerzu posypujemy świeżymi liśćmi oregano.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczaki szaszłyki z warzywami pieczone w piekarniku
Kurczakowe szaszłyki z warzywami pieczone w piekarniku to pyszne i zdrowe danie, które zadowoli każdego miłośnika mięsa i warzyw. Soczyste kawałki kurczaka są nadziewane na patyczki razem z kolorowymi warzywami, takimi jak papryka, cebula i cukinia. Pieczenie w piekarniku gwarantuje idealne przypieczenie i zachowuje smaki poszczególnych składników. To danie jest idealne na rodzinne uroczystości lub grillowanie z przyjaciółmi. Podawaj z świeżą sałatą i sosem według gustu, aby uzyskać doskonałe wrażenia gastronomiczne.