Pieczeń indycza z farszem

Pieczeń indycza z farszem
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 90 minut
Porcje: 1

Pieczony indyk, nadziewany mieszanką podrobów, boczku i migdałów, jest idealny na uroczystości. Na powierzchni ma złotą skórkę, a w środku jest kruchy i soczysty.

Składniki, których potrzebujesz

1 indyk
4 bułki
200 ml mleka
150 g boczku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (lub świeżej)
2-3 łyżki migdałów (posiekanych)
1/2 jabłka (pokrojonego w kostkę)
2 jajka
sól
mielony pieprz
podroby
1 mała cebula
Do posmarowania indyka
2 łyżki oleju
mielony kminek
sól
słodka papryka

Sposób przygotowania

Podroby miksujemy. Bułkę dzielimy na małe kawałki. Boczek siekamy drobno. Jabłko kroimy w małe kosteczki.

Wsypujemy bułkę do miski i zalewamy ją mlekiem.

Gdy bułka nasiąknie mlekiem, dodajemy podroby, migdały, posiekany boczek, jabłko, pietruszkę, sól, mielony pieprz i jajko, a wszystko dokładnie mieszamy.

Indyka solimy i jego jamę brzuszną wypełniamy farszem.

Zszywamy go nicią lub przypinamy szpilkami do mięsa. Cebulę obieramy ze skórki i siekamy.

Olej mieszamy z mielonym kminkiem, solą i słodką papryką.

Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy boczek i cebulę, następnie umieszczamy w nim nadziewanego indyka, którego smarujemy mieszanką oleju i przypraw.

Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200-250 °C. Czas pieczenia zależy od wielkości indyka.

Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 20 minut, aby indyk uzyskał ładny kolor.

Jako dodatek możemy wybrać knedlik ziemniaczany z kapustą lub gotowane ziemniaki z sałatą kapuścianą.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczeń indycza z farszem

Pieczony indyk z nadzieniem to tradycyjna potrawa, która często jest przygotowywana podczas świątecznych okazji, takich jak Wigilia czy rodzinne uroczystości. Chrupiąca skórka indyka skrywa soczyste mięso, które doskonale uzupełnia bogate nadzienie z chleba, ziół, warzyw, a czasem także orzechów lub suszonych owoców. To danie jest nie tylko smaczne, ale także symbolizuje rodzinną harmonię i wspólne chwile przy stole. Zazwyczaj podawane jest z sałatką ziemniaczaną lub pieczonymi ziemniakami i sosem, co dodaje całemu daniu wyjątkowości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (28 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: mięso drobiowe, obiad, święto / niedziela, kolacja, czeski, piec, wymagający, wymagający, zioła, imprezy i uroczystości, urodziny, mięso z indyka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pieczeń indycza z farszem.

Dodaj komentarz