Pieczeń indycza z farszem

Pieczony indyk, nadziewany mieszanką podrobów, boczku i migdałów, jest idealny na uroczystości. Na powierzchni ma złotą skórkę, a w środku jest kruchy i soczysty.
Składniki, których potrzebujesz
1 indyk
4 bułki
200 ml mleka
150 g boczku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (lub świeżej)
2-3 łyżki migdałów (posiekanych)
1/2 jabłka (pokrojonego w kostkę)
2 jajka
sól
mielony pieprz
podroby
1 mała cebula
Do posmarowania indyka
2 łyżki oleju
mielony kminek
sól
słodka papryka
Sposób przygotowania
Podroby miksujemy. Bułkę dzielimy na małe kawałki. Boczek siekamy drobno. Jabłko kroimy w małe kosteczki.
Wsypujemy bułkę do miski i zalewamy ją mlekiem.
Gdy bułka nasiąknie mlekiem, dodajemy podroby, migdały, posiekany boczek, jabłko, pietruszkę, sól, mielony pieprz i jajko, a wszystko dokładnie mieszamy.
Indyka solimy i jego jamę brzuszną wypełniamy farszem.
Zszywamy go nicią lub przypinamy szpilkami do mięsa. Cebulę obieramy ze skórki i siekamy.
Olej mieszamy z mielonym kminkiem, solą i słodką papryką.
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy boczek i cebulę, następnie umieszczamy w nim nadziewanego indyka, którego smarujemy mieszanką oleju i przypraw.
Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200-250 °C. Czas pieczenia zależy od wielkości indyka.
Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 20 minut, aby indyk uzyskał ładny kolor.
Jako dodatek możemy wybrać knedlik ziemniaczany z kapustą lub gotowane ziemniaki z sałatą kapuścianą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczeń indycza z farszem
Pieczony indyk z nadzieniem to tradycyjna potrawa, która często jest przygotowywana podczas świątecznych okazji, takich jak Wigilia czy rodzinne uroczystości. Chrupiąca skórka indyka skrywa soczyste mięso, które doskonale uzupełnia bogate nadzienie z chleba, ziół, warzyw, a czasem także orzechów lub suszonych owoców. To danie jest nie tylko smaczne, ale także symbolizuje rodzinną harmonię i wspólne chwile przy stole. Zazwyczaj podawane jest z sałatką ziemniaczaną lub pieczonymi ziemniakami i sosem, co dodaje całemu daniu wyjątkowości.