Kotlety z gotowanego kurczaka

Bułkę pokroimy na kawałki, zalewamy kilkoma łyżkami bulionu i pozostawiamy do dobrze nasiąknięcia. Następnie mielimy mięso, cebulę, czosnek i nasiąkniętą bułkę. Do mieszanki…
Składniki, których potrzebujesz
300 g oczyszczonego mięsa (miałam z skrzydełek)
1 jajko
1 mniejsza cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka + trochę wywaru lub mleka
50 g startego sera
2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól
pieprz
szczypta majeranku
słonina do smażenia
Sposób przygotowania
Bułkę rozdzielamy na małe kawałki, zalewamy kilkoma łyżkami wywaru i zostawiamy do wchłonięcia. Mięso, cebulę, czosnek i nasiąkniętą bułkę następnie razem mielimy.
Do masy dodajemy ubite jajko, ser i przyprawy, a wszystko według smaku doprawiamy. Następnie zostawiamy masę w lodówce na około godzinę. Potem formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Słoninę rozgrzewamy i kotlety smażymy z obu stron, aż się zrumienią. Gotowe układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ziemniakami lub na zimno z chlebem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety z gotowanego kurczaka
Klopsiki z gotowanego kurczaka to smaczne i zdrowe danie, które zadowoli całą rodzinę. Przygotowanie jest proste: wystarczy drobno posiekać ugotowane mięso kurczaka, wymieszać z przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Te klopsiki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku, co daje pole do kreatywności w przygotowaniu. Podawaj je z puree ziemniaczanym, sałatką lub dodatkiem warzywnym. Są świetne także jako zimne danie na przekąskę lub obiad do pracy. Wykorzystaj resztki kurczaka i stwórz pyszny i zbalansowany specjał!