Kurczakowa babka

Kurczakowa babka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Weźmiemy umyte filety z kurczaka, posolimy, popieprzymy i lekko posmarujemy olejem. Pokroimy parówki, a starty ser wymieszamy z jajkami i solą.

Składniki, których potrzebujesz

5 szt. jajka
100 g tarty ser żółty
5 szt. pierś z kurczaka
4 szt. kiełbasa debreczyńska
według potrzeb smalec do natłuszczenia
mielony czarny pieprz
sól
olej

Sposób przygotowania

Wysmarujemy formę na babkę smalcem, boki i dno wykładamy jedną trzecią plastrów kurczaka, zalewamy połową jajek z serem i dodajemy połowę porcji pokrojonej kiełbasy. Przykrywamy drugą trzecią częścią kurczaka, zalewamy resztą jajek i dodajemy resztę kiełbasy. Przykrywamy resztą plastrów kurczaka.

Piekemy w 200°C przez około 1,5 godziny.

Kurczakowa babka jest najlepsza z ziemniakami lub pieczywem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczakowa babka

Kurczakowa babka to pyszne danie, które łączy tradycyjne przepisy z nowoczesnym podejściem. Jest wykonana z drobno posiekanego mięsa kurczaka, które miesza się z jajkami, warzywami i przyprawami. Ta mieszanka jest pieczona w formie babki, co nadaje jej oryginalny wygląd i strukturę. Babka jest soczysta i pełna smaku, idealna jako danie główne lub zimna przekąska. Podawana jest z świeżą sałatą lub jogurtowym dipem, co czyni ją doskonałym wyborem na rodzinne przyjęcia lub pikniki.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Mięso drobiowe, Danie główne
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kurczakowa babka.

Dodaj komentarz