Domowy piernik
Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną i mąkę półgrubą, mieszamy z cukrem, kakao i proszkiem do piernika.
Składniki, których potrzebujesz
1 szklanka mleka
2 szt. jajka
1 szklanka mąki pszennej (średniej)
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej (tylko)
1/2 słoika dżemu
1 szklanka cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
według potrzeb mąka do wysypania
masło do natarcia
Sposób przygotowania
Gdy wszystko jest dobrze wymieszane, dodajemy jajka, mleko, olej i dżem.
Po dokładnym wymieszaniu przygotowujemy blachę, smarujemy masłem, posypujemy mąką i wylewamy na nią ciasto. Do nagrzanego piekarnika wkładamy piernik na około 30 minut. Pieczemy w 200 °C.
Po upieczeniu piernika można go posmarować jakimś lukrem, np. czekoladowym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowy piernik
Domowy piernik jest tradycyjnym czeskim deserem, który charakteryzuje się swoją miękką i smaczną strukturą. Zazwyczaj przygotowuje się go z miodu, przypraw i mąki pełnoziarnistej, co nadaje mu charakterystyczny smak. Na powierzchni często pokryty jest czekoladą lub posypany cukrem. Ten pyszny deser jest idealny na jesień i zimę i często podawany jest podczas rodzinnych uroczystości i świąt. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zadowoli każdego miłośnika słodyczy.