Sos pieprzowy do steków

Sos pieprzowy do steków
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wyśmienity sos do steków.

Składniki, których potrzebujesz

0,5 szklanki suchego białego wina
1 łyżeczka musztardy Dijon
0,5 szklanki śmietany 30%
2 łyżki zielonego pieprzu bez zalewy
do smaku sól

Sposób przygotowania

Najpierw zrobimy sos z mięsa, do którego na patelni dodamy śmietanę i wino i przez 3 minuty gotujemy, aż zmniejszy się objętość. Dodajemy musztardę i kilka ziarenek pieprzu, mieszamy i kilka ziarenek rozgniatamy łyżką. Jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos pieprzowy do steków

Sos pieprzowy do steków to delikatny i aromatyczny sos, który doskonale uzupełnia wszelkiego rodzaju mięsa. Jego podstawę stanowi świeży pieprz, śmietana i bulion, które razem tworzą bogatą i kremową teksturę. Ten sos jest idealny do grillowanych steków wołowych, ale doskonale nadaje się również do innych mięs, takich jak wieprzowina czy kurczak. Dodając przyprawy i zioła, można dostosować sos do własnego smaku. Sos pieprzowy doda Twoim potrawom niezapomnianego smaku i podniesie każdą kolację do poziomu kulinarnego doświadczenia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Wołowina, Włoski, Sosy
Štítky: Kuchnia amerykańska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos pieprzowy do steków.

Dodaj komentarz