Sos pieprzowy do steków
Wyśmienity sos do steków.
Składniki, których potrzebujesz
0,5 szklanki suchego białego wina
1 łyżeczka musztardy Dijon
0,5 szklanki śmietany 30%
2 łyżki zielonego pieprzu bez zalewy
do smaku sól
Sposób przygotowania
Najpierw zrobimy sos z mięsa, do którego na patelni dodamy śmietanę i wino i przez 3 minuty gotujemy, aż zmniejszy się objętość. Dodajemy musztardę i kilka ziarenek pieprzu, mieszamy i kilka ziarenek rozgniatamy łyżką. Jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos pieprzowy do steków
Sos pieprzowy do steków to delikatny i aromatyczny sos, który doskonale uzupełnia wszelkiego rodzaju mięsa. Jego podstawę stanowi świeży pieprz, śmietana i bulion, które razem tworzą bogatą i kremową teksturę. Ten sos jest idealny do grillowanych steków wołowych, ale doskonale nadaje się również do innych mięs, takich jak wieprzowina czy kurczak. Dodając przyprawy i zioła, można dostosować sos do własnego smaku. Sos pieprzowy doda Twoim potrawom niezapomnianego smaku i podniesie każdą kolację do poziomu kulinarnego doświadczenia.