Lodowa czekolada
W kąpieli wodnej powoli rozpuszczamy czekoladę, tłuszcz i nugat w śmietanie i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia i napełniamy małe papierowe...
Składniki, których potrzebujesz
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
125 ml 30% śmietany kremówki
105 g tłuszczu kokosowego (BIO olej kokosowy - DM drogeria)
50 g nugatu lub kremu nugatowego
40 g białej polewy czekoladowej do dekoracji
Sposób przygotowania
W kąpieli parowej powoli rozpuszczamy czekoladę, tłuszcz i nugat w śmietanie i dokładnie mieszamy.
Pozwalamy lekko ostygnąć i napełniamy małe papierowe lub metalowe foremkami na pralinki. Uważaj, aby kąpiel wodna nie gotowała się!
Umieszczamy w lodówce lub w chłodnym miejscu, aby ostygły i stwardniały. Gdy lodowate smakołyki są chłodne i twarde, ozdobimy je roztopioną białą czekoladą. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lodowa czekolada
Czekolada na lodzie to orzeźwiający napój, idealny na gorące letnie dni. Łączy bogaty smak czekolady z chłodzącym efektem, często serwowana z lodem i bitą śmietaną. Może zawierać różne wersje, na przykład czekoladę mleczną, gorzką lub białą, a często jest wzbogacana aromatami, takimi jak wanilia czy cynamon. Ten napój stał się ulubiony nie tylko za sprawą swojego smaku, ale także za zdolność do orzeźwienia i zadowolenia miłośników słodkości. Czekolada na lodzie jest również doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego niż tradycyjne zimne napoje.
Tomáš Rohlena