Rogale paryskie

Rogale paryskie
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 60 minut
Porcje: 1

Na waszym wigilijnym stole z pewnością nie powinno zabraknąć paryskich rogalików. Delikatne ciasto, słodki nadzienie i czekoladowa polewa tworzą przysmak, który na pewno zniknie w mgnieniu oka.

Składniki, których potrzebujesz

Korpusy
4 białka
300 g cukru pudru
150 g orzechów
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 słodzone mleko skondensowane Salko
100 g czekolady
1 łyżka cukru pudru
50 g kakao
250 g tłuszczu Stela

czekoladowa polewa

Sposób przygotowania

Z białek przygotowujemy pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na parze przez 7 minut.

Do ubitej masy ostrożnie dodajemy mielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Masę wlewamy do rękawa cukierniczego i formujemy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik ustawiamy na 100 °C, a suszenie trwa 45 minut. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.

Na małym ogniu rozpuszczamy Salko, cukier i czekoladę, następnie dodajemy kakao i mieszamy, aż masa zgęstnieje.

Pozwalamy masie wystygnąć, następnie dodajemy tłuszcz i ubijamy krem, który smarujemy na spodzie. Odstawiamy do stężenia.

Przykrywamy to polewą czekoladową.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rogale paryskie

Rurki paryskie to ulubione słodkie wypieki, które pochodzą z Francji, jednak w Czechach zyskały swoją własną popularność. Ta pyszna wersja pieczywa wytwarzana jest z kruchego ciasta i typowo nadziewana orzechowym lub migdałowym nadzieniem. Po upieczeniu posypywane są cukrem pudrem, co nadaje im słodko-kwaśny smak. Rurki paryskie są doskonałym urozmaiceniem na świątecznym stole i często podawane są podczas różnych uroczystości lub spotkań rodzinnych. Ich kruchość i bogaty smak zdobywają serca każdego miłośnika słodyczy.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wyroby cukiernicze
Tag: cukierek, święto / niedziela, czeski, piec, boże narodzenie, wymagający, imprezy i uroczystości, średnio-trudny, orzechy, piec, nadziewany, wysuszenie, ślub

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Rogale paryskie.

Dodaj komentarz