Rogale paryskie
 
    Na waszym wigilijnym stole z pewnością nie powinno zabraknąć paryskich rogalików. Delikatne ciasto, słodki nadzienie i czekoladowa polewa tworzą przysmak, który na pewno zniknie w mgnieniu oka.
Składniki, których potrzebujesz
Korpusy   
4 białka  
300 g cukru pudru  
150 g orzechów  
3 łyżki mąki tortowej  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
Krem   
1 słodzone mleko skondensowane Salko  
100 g czekolady  
1 łyżka cukru pudru  
50 g kakao  
250 g tłuszczu Stela  
czekoladowa polewa
Sposób przygotowania
Z białek przygotowujemy pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na parze przez 7 minut.
Do ubitej masy ostrożnie dodajemy mielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Masę wlewamy do rękawa cukierniczego i formujemy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawiamy na 100 °C, a suszenie trwa 45 minut. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Na małym ogniu rozpuszczamy Salko, cukier i czekoladę, następnie dodajemy kakao i mieszamy, aż masa zgęstnieje.
Pozwalamy masie wystygnąć, następnie dodajemy tłuszcz i ubijamy krem, który smarujemy na spodzie. Odstawiamy do stężenia.
Przykrywamy to polewą czekoladową.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rogale paryskie
Rurki paryskie to ulubione słodkie wypieki, które pochodzą z Francji, jednak w Czechach zyskały swoją własną popularność. Ta pyszna wersja pieczywa wytwarzana jest z kruchego ciasta i typowo nadziewana orzechowym lub migdałowym nadzieniem. Po upieczeniu posypywane są cukrem pudrem, co nadaje im słodko-kwaśny smak. Rurki paryskie są doskonałym urozmaiceniem na świątecznym stole i często podawane są podczas różnych uroczystości lub spotkań rodzinnych. Ich kruchość i bogaty smak zdobywają serca każdego miłośnika słodyczy.
 Przepisor
 Przepisor Tomáš Rohlena
	Tomáš Rohlena 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        