Majoneza gotowana

Majoneza gotowana
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie umieszczamy je w kąpieli wodnej i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Ważne jest, aby używać kąpieli wodnej, w przeciwnym razie możemy dostać jajecznicę! To wspaniałe…

Składniki, których potrzebujesz

4 żółtka
1 dcl oleju słonecznikowego, może być inny
1 łyżka musztardy pełnotłustej
sól
pieprz
cukier do smaku
trochę zalewy z ogórków lub sok cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania

Wszystko łączymy.

Umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy, aż zgęstnieje.

Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Ważna jest kąpiel wodna, inaczej dostalibyśmy jajecznicę!

Świetne do sałatki ziemniaczanej.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Majoneza gotowana

Majoneza gotowana to popularne czeskie danie, które często podaje się jako dodatek lub składnik sałatek. Ten pyszny krem powstaje z jajek, oleju i octu, które gotuje się razem, co pozwala uzyskać delikatną i kremową konsystencję. Dzięki gotowaniu, majoneza ma stabilniejszą strukturę i dłuższą trwałość. Majoneza gotowana świetnie sprawdza się w różnych sałatkach, z mięsem lub jako dip do warzyw. To smaczna i pożywna alternatywa dla zwykłej majonezy, która znalazła swoje miejsce w czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (36 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Szybki obiad
Tag: gotowanie, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, tani, czeski, łatwy, inny, dania zimne, sosy

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Majoneza gotowana.

Dodaj komentarz