Marynowany boczek
Na marynatę obieramy czosnek i wkładamy go do garnka z wodą, solimy i dodajemy całe czarne pieprze. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy oczyszczony wieprzowy boczek. Gotujemy w ten sposób przez około godzinę. Następnie wyjmujemy boczek i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg wieprzowy bok
do obtoczenia 1 łyżeczka sól
2 łyżeczki mielona słodka papryka
1/2 łyżeczki mielony czarny pieprz
3 ząbki czosnek
marynata 10 ziaren cały czarny pieprz
6 ząbków czosnek
2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania
W międzyczasie przygotujemy mieszankę do obtaczania. Do kubka dodajemy sól, mielony pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek i zalewamy 2-3 łyżeczkami bulionu z boczku. Wyrabiamy masę, w której następnie obtoczymy cały boczek.
Tak zawinięty wkładamy do folii aluminiowej i umieszczamy w zamrażarce. Po 3 godzinach przenosimy do lodówki.
Gdy podajemy, to zimny i pokrojony w plasterki z chlebem i kiszoną jarzyną.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Marynowany boczek
Marynowany boczek to ulubiona czeska przekąska, którą wielu ludzi polubiło za jej wyrazisty smak i soczystość. Przygotowanie obejmuje marynowanie boczku w aromatycznych przyprawach, takich jak czosnek, kminek i papryka, co nadaje mu niepowtarzalny charakter. Po zamarynowaniu boczek często jest pieczony lub serwowany na zimno, pokrojony w cienkie plastry jako delicja z chlebem i cebulą. To danie jest ulubione nie tylko na świątecznych stołach, ale także podczas różnych uroczystości i spotkań z przyjaciółmi, gdzie zawsze cieszy swoją bogatą smakowością.