Kawałek kurczaka w cieście francuskim
Umyjemy filety z kurczaka, które po rozbiciu posolimy i popieprzymy. Na patelni rozgrzejemy masło, na którym następnie zrumienimy plastry z obu stron. Drobno pokroimy oczyszczony por, odcedzimy grzyby i razem także smażymy na maśle.
Składniki, których potrzebujesz
10 dkg niva
15 dkg boczek angielski
1 garść por
4 szt. pierś z kurczaka
1 puszka sterylizowane pieczarki
1 - 2 plastry masło
1 opakowanie ciasto francuskie
15 dkg szynka
do posmarowania jajko
do smaku sól
bazylia
przecier pomidorowy lub ketchup
mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Ciasto wałkujemy, smarujemy ketchupem i posypujemy bazylią, najlepiej świeżą. Na to kładziemy szynkę, a na nią smażone plastry kurczaka, następnie pokrywamy mieszanką porową i posypujemy startym serem blue. Na koniec kładziemy plastry boczku. Tak zawijamy w roladę, aby podczas pieczenia nic nam nie wypłynęło.
Kładziemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem jak klasyczną roladę, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w wyższej temperaturze na złoty kolor.
Roladę po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy ją na plastry i podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kawałek kurczaka w cieście francuskim
Kurczak w cieście francuskim to pyszne i soczyste danie, które zdobywa serca wielu smakoszy. Mięso z kurczaka jest starannie marynowane, aby uzyskać bogaty smak, a następnie owinięte w delikatne ciasto francuskie. Podczas pieczenia ciasto pięknie nabiera złotego koloru i tworzy chrupiącą skórkę, która doskonale kontrastuje z soczystym mięsem w środku. To danie jest idealne jako danie główne na uroczystości lub rodzinne kolacje, ponieważ zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia.