Marynowany camembert
Domowy ser camembert w marynacie. Przekąska, pyszność, która zawsze się przyda.
Składniki, których potrzebujesz
zioła (np. tymianek lub bazylia)
30 kulek pieprz kolorowy - cały
5 opakowań ser hermelin
3 liście liść laurowy
papryka słodka - mielona
10 ząbków czosnek
0,75 l olej
1 szt. cebula kuchenną
15 kulek ziele angielskie
5 szt. papryczka chili
sól
Sposób przygotowania
Umyjemy i osuszymy szklankę, do której będziemy wkładać ser camembert.
Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Odkładamy na bok.
Na drewnianej desce kroimy cebulę (na większe kawałki) i papryczki chili. Przecinamy sery camembert na pół i układamy na tacce. Bierzemy słodką paprykę i ładnie przyprawiamy nią sery.
Rozsmarowujemy czosnkową mieszankę. Posypujemy kawałkami cebuli. Na koniec dodajemy papryczki chili. Obie połówki sera camembert łączymy ze sobą.
Do szklanki wlewamy trochę oleju i wkładamy dwa sery camembert. Wokoło dodajemy kilka pokrojonych papryczek chili i cebuli. Dorzucamy zioła i przyprawy. I znowu wokoło.
Uzupełniamy olej i wkładamy sery camembert. Kontynuujemy cebulą, papryczkami chili i ponownie dorzucamy zioła i przyprawy. Wszystko musi być zalane olejem.
Zanim przechowamy w lodówce na minimum 14 dni (maks. 6 tygodni), delikatnie potrząsamy szklanką. A potem codziennie lekko potrząsamy. Serwujemy z pieczywem. Smacznego!
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Marynowany camembert
Marynowany ser hermeliński to popularne czeskie danie, które składa się z hermelinu, sera podobnego do francuskiego camemberta, marynowanego w mieszance oleju, przypraw i ziół. Ten smakowity ser tradycyjnie marynowany jest z czosnkiem, cebulą, pieprzem, liściem laurowym i czerwoną papryką. Marynowany ser hermeliński jest doskonałą przystawką lub przekąską do piwa, często podawany w pubach w całych Czechach. Przygotowanie trwa kilka dni, podczas których ser nasiąka smakami z marynaty. Efektem jest pikantne i aromatyczne danie, które zachwyci miłośników serowych specjałów.