Biszkoptowy spód.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jaja dzielimy na żółtka, które wkładamy do miski z cukrem i gorącą wodą. Ubijamy na pianę, do której następnie stopniowo wmieszamy mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek.
Składniki, których potrzebujesz
10 łyżek mąka półgruba
10 łyżek cukier
10 łyżek gorąca woda
1 łyżeczka proszek do pieczenia
5 sztuk jajka
wg potrzeby tłuszcz do wysmarowania
Sposób przygotowania
Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy na złoty kolor.
Ukończony biszkopt dekorujemy według własnego gustu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Biszkoptowy spód.
Biszkopt to lekka i puszysta baza do różnych rodzajów ciast i deserów. Jest wykonany z prostych składników, takich jak jajka, cukier i mąka. W trakcie pieczenia powstaje delikatna struktura, która świetnie wchłania różne nadzienia i kremy. Biszkopt jest popularny dzięki swojej lekkości i wszechstronności – można go łączyć z owocami, czekoladą czy orzechami. Cieszy się także uznaniem za łatwość przygotowania, dlatego mogą go upiec nawet początkujący cukiernicy. Ten podstawowy przepis często jest częścią uroczystości i rodzinnych spotkań.