Mazanec
Mazanec chętnie zjedziemy na śniadanie lub na popołudniową herbatę.
Składniki, których potrzebujesz
migdały - płatki
rodzynki
250 ml mleko półtłuste
110 g masło
1 szt cukier - wanilinowy
110 g cukier - kryształ
sól
500 g mąka - półgrubo mielona
3 szt żółtko
25 g drożdże
1 szt jajko
Sposób przygotowania
Do kubka wlewamy odrobinę letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy trochę mąki i lekko posypujemy cukrem. Robimy zaczyn. Odkładamy na bok.
Rodzynki możemy na chwilę namoczyć w rumie.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną. Wbijamy żółtka. Dodajemy masło, cukier waniliowy i cukier kryształ. Wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli.
Odsączamy rodzynki i dodajemy je również do miski. Dosypujemy pokrojone migdały i dodajemy gotowy zaczyn. (trochę migdałów zostawiamy na koniec do posypania) Wszystko dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie formujemy mazaniec. Odstawiamy go do odpoczynku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Na wierzchu mazanca robimy krzyżyk i smarujemy jajkiem. Plastry migdałów ozdabiamy wierzch mazanca. Wkładamy do piekarnika. Po dwudziestu minutach zmniejszamy temperaturę do 120 °C i pieczemy jeszcze około 25 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub możemy posmarować masłem, dżemem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mazanec
Mazaniec to tradycyjne czeskie pieczywo, które często przygotowuje się podczas Wielkanocy. Jest to słodki chlebek wyrabiany na drożdżach, zwykle wzbogacony o rodzynki, migdały i skórkę cytrynową. Ciasto zazwyczaj jest lekko osłodzone, a dla smaku dodaje się również wanilię. Po upieczeniu mazanec ma złotobrązowy kolor i często posypywany jest cukrem kryształem lub migdałami. Historia mazanka sięga średniowiecza, kiedy to pieczono go na cześć wiosny i końca postu. To smaczne danie jest lubiane również za swoją delikatną wilgotność i zapach, który wypełnia cały dom.