Mazanec

Mazanec
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mazanec chętnie zjedziemy na śniadanie lub na popołudniową herbatę.

Składniki, których potrzebujesz

migdały - płatki
rodzynki
250 ml mleko półtłuste
110 g masło
1 szt cukier - wanilinowy
110 g cukier - kryształ
sól
500 g mąka - półgrubo mielona
3 szt żółtko
25 g drożdże
1 szt jajko

Sposób przygotowania

Do kubka wlewamy odrobinę letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy trochę mąki i lekko posypujemy cukrem. Robimy zaczyn. Odkładamy na bok.

Rodzynki możemy na chwilę namoczyć w rumie.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną. Wbijamy żółtka. Dodajemy masło, cukier waniliowy i cukier kryształ. Wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli.

Odsączamy rodzynki i dodajemy je również do miski. Dosypujemy pokrojone migdały i dodajemy gotowy zaczyn. (trochę migdałów zostawiamy na koniec do posypania) Wszystko dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Następnie formujemy mazaniec. Odstawiamy go do odpoczynku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.

Na wierzchu mazanca robimy krzyżyk i smarujemy jajkiem. Plastry migdałów ozdabiamy wierzch mazanca. Wkładamy do piekarnika. Po dwudziestu minutach zmniejszamy temperaturę do 120 °C i pieczemy jeszcze około 25 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub możemy posmarować masłem, dżemem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mazanec

Mazaniec to tradycyjne czeskie pieczywo, które często przygotowuje się podczas Wielkanocy. Jest to słodki chlebek wyrabiany na drożdżach, zwykle wzbogacony o rodzynki, migdały i skórkę cytrynową. Ciasto zazwyczaj jest lekko osłodzone, a dla smaku dodaje się również wanilię. Po upieczeniu mazanec ma złotobrązowy kolor i często posypywany jest cukrem kryształem lub migdałami. Historia mazanka sięga średniowiecza, kiedy to pieczono go na cześć wiosny i końca postu. To smaczne danie jest lubiane również za swoją delikatną wilgotność i zapach, który wypełnia cały dom.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Śniadanie
Štítky: Kuchnia czeska, deser, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Mazanec.

Dodaj komentarz