Szybka babka orzechowa
Przesiejemy mąkę, wymieszamy z proszkiem do pieczenia, dodamy orzechy i cukier. Wymieszamy. Teraz do tych składników wmieszamy mleko z jajkami i olejem. Z tego wyrobimy gładkie ciasto.
Składniki, których potrzebujesz
1 szklanka mielone orzechy
1 szklanka mąka pszenna
1 paczka proszek do pieczenia
3 szt. jaja
1/2 szklanki mleko
1/2 szklanki olej
masło
3/4 szklanki cukier
do dekoracji cukier puder
Sposób przygotowania
Wlewamy do wysmarowanej formy na babkę. Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika na 180°C. Pieczemy przez około pół godziny, sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowa, czy ciasto się do niej klei.
Gotową wykładamy po wyjęciu na tacę, gdzie od razu możemy kroić. Posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybka babka orzechowa
Szybkie ciasto orzechowe to prosty i smaczny deser, idealny dla tych, którzy mają mało czasu na pieczenie. Połączenie mielonych orzechów, delikatnego ciasta i aromatycznych składników tworzy pyszne doznania, które zaspokoją kubki smakowe. Ciasto jest pięknie wilgotne i można je wzbogacić na przykład ekstraktem z wanilii lub szczyptą cynamonu. Wystarczy kilka składników, miska do mieszania i forma do pieczenia. Przygotujesz je w kilka minut, a potem wystarczy czekać, aż w kuchni rozniesie się przyjemny zapach. To ciasto jest idealne do kawy lub herbaty.