Baba z kandyzowanymi owocami
Zróbmy babkę w trochę inny sposób.
Składniki, których potrzebujesz
skórka cytrynowa
sok z cytryny
1 saszetka proszek do pieczenia
2 dl mleko półtłuste
2 szt jajka
140 g cukier puderek
2 saszetki cukier waniliowy
1 - 2 łyżeczki kakao naturalne
125 g świeże masło
300 g mąka - półgruba
Sposób przygotowania
Ubijemy białka na sztywną pianę. Odkładamy.
Bierzemy formę na babkę. Smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką lub bułką tartą.
Rozgrzewamy piekarnik.
Przygotowujemy mikser.
Do miski wsypujemy oba cukry. Łączymy z masłem.
Dosypujemy proszek do pieczenia i dwie trzecie mąki.
Skraplamy sokiem z cytryny i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy.
Wbijamy żółtka. Dla aromatu dodajemy trochę skórki cytrynowej. Teraz dodajemy trochę kandyzowanych owoców. (wystarczą również rodzynki)
Stopniowo wmieszujemy pianę i jedną trzecią mąki.
Kto chce dwukolorową babkę, odlewa około połowy ciasta i miesza z kakao.
Ciemne i jasne ciasto wlewamy na przemian do formy i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia wynosi około czterdziestu minut. Respektuj doświadczenie z własnym piekarnikiem. Wykałaczką sprawdzamy, czy jest gotowe.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i kładziemy na talerz. Posypujemy cukrem i serwujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Baba z kandyzowanymi owocami
Baba z kandyzowanym owocem to słodkie ciasto, które jest szczególnie popularne w kuchni czeskiej. Ta puszysta baba łączy tradycyjną recepturę z smakiem i jaskrawymi kolorami kandyzowanych owoców. Ciasto jest delikatne, maślane i waniliowe, a kawałki owoców dodają słodyczy i tekstury. Pieczenie odbywa się w typowej okrągłej formie z otworem na środku, co zapewnia równomierne upieczenie. Na powierzchni baba może być posypana cukrem pudrem, aby podkreślić słodycz. Baba z kandyzowanym owocem jest idealna do podawania przy kawie lub herbacie, a także jako słodkie śniadanie.