Baba z kandyzowanymi owocami

Baba z kandyzowanymi owocami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Zróbmy babkę w trochę inny sposób.

Składniki, których potrzebujesz

skórka cytrynowa
sok z cytryny
1 saszetka proszek do pieczenia
2 dl mleko półtłuste
2 szt jajka
140 g cukier puderek
2 saszetki cukier waniliowy
1 - 2 łyżeczki kakao naturalne
125 g świeże masło
300 g mąka - półgruba

Sposób przygotowania

Ubijemy białka na sztywną pianę. Odkładamy.

Bierzemy formę na babkę. Smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką lub bułką tartą.

Rozgrzewamy piekarnik.

Przygotowujemy mikser.

Do miski wsypujemy oba cukry. Łączymy z masłem.

Dosypujemy proszek do pieczenia i dwie trzecie mąki.

Skraplamy sokiem z cytryny i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy.

Wbijamy żółtka. Dla aromatu dodajemy trochę skórki cytrynowej. Teraz dodajemy trochę kandyzowanych owoców. (wystarczą również rodzynki)

Stopniowo wmieszujemy pianę i jedną trzecią mąki.

Kto chce dwukolorową babkę, odlewa około połowy ciasta i miesza z kakao.

Ciemne i jasne ciasto wlewamy na przemian do formy i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia wynosi około czterdziestu minut. Respektuj doświadczenie z własnym piekarnikiem. Wykałaczką sprawdzamy, czy jest gotowe.

Po upieczeniu wyjmujemy z formy i kładziemy na talerz. Posypujemy cukrem i serwujemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Baba z kandyzowanymi owocami

Baba z kandyzowanym owocem to słodkie ciasto, które jest szczególnie popularne w kuchni czeskiej. Ta puszysta baba łączy tradycyjną recepturę z smakiem i jaskrawymi kolorami kandyzowanych owoców. Ciasto jest delikatne, maślane i waniliowe, a kawałki owoców dodają słodyczy i tekstury. Pieczenie odbywa się w typowej okrągłej formie z otworem na środku, co zapewnia równomierne upieczenie. Na powierzchni baba może być posypana cukrem pudrem, aby podkreślić słodycz. Baba z kandyzowanym owocem jest idealna do podawania przy kawie lub herbacie, a także jako słodkie śniadanie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wyroby cukiernicze, Desery, Smakołyki, Śniadanie
Štítky: Kuchnia czeska, deser, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Baba z kandyzowanymi owocami.

Dodaj komentarz