Omlet grzybowy

Oczyszczone grzyby i czosnek kroimy w plastry, cebulę w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej i wspólnie dusimy grzyby z czosnkiem i cebulą, aż woda odparuje.
Składniki, których potrzebujesz
300 g świeżych grzybów
4 jajka
2 ząbki czosnku
2 dymki
80-100 g twardego sera
łyżka śmietany
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Dalej
pomidorki cherry
zielona papryka
Sposób przygotowania
Oczyszczone grzyby i czosnek kroimy w cienkie plastry, cebulę w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dusimy grzyby z czosnkiem i cebulą, aż z grzybów odparuje woda.
Jaja mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i połową startego sera. Tej mieszanki wlewamy na duszone grzyby i dusimy pod przykryciem, aż jaja częściowo się zetną.
Na patelni układamy krążki pomidorów i papryki, dodajemy resztę sera. Rozgrzewamy grilla i wszystko na patelni zapiekamy, aż jaja całkowicie się zetną i nabiorą złocistego koloru. Podajemy od razu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Omlet grzybowy
Grzybowa omletka to pyszne danie, które zachwyci miłośników grzybów i jajek. Jest łatwa do przygotowania i można ją wzbogacić o różne zioła lub warzywa. Świeże grzyby, takie jak borowiki lub pieczarki, nadają omletowi bogaty smak i aromat. Wystarczy je podsmażyć na patelni z odrobiną masła, dodać ubite jajka i wszystko pozwolić stężeć. Podawaj ją na ciepło z kawałkiem świeżego chleba, a zyskasz znakomity obiad lub śniadanie, które cię syci i zachwyca twoje kubki smakowe.