Sos wątróbkowy na piwie

Sos wątróbkowy na piwie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Oczyścimy wątrobę, pokroimy na drobno. Drobno posiekamy obrulaną cebulkę i podsmażymy na złoto na smalcu. Dodamy wątrobę i także podsmażymy. Następnie posolimy, popieprzymy według smaku, dodamy paprykę i kminek. Następnie podlejemy piwem, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut.

Składniki, których potrzebujesz

sos 200 ml piwo
2 szczypty majeranek
2 szczypty mielona słodka papryka
chleb
2 łyżki smalec
sól
2 łyżki mąka pszenna
0,5 kg wątróbka
2 szczypty kminek
1 szczypta mielony czarny pieprz
3 - 4 ząbków czosnek
2 szt. duża cebula

Sposób przygotowania

Przy ciągłym mieszaniu posypujemy mąką, podlewamy odrobiną zimnej wody. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i majeranek, wszystko według smaku. Zagęszczamy drobno pokrojonym chlebem.

Sos podajemy z ryżem lub kluskami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos wątróbkowy na piwie

Wątróbka w piwie to pyszne i sycące danie, popularne w kuchni czeskiej. Głównymi składnikami są wątroba drobiowa lub wieprzowa, które duszone są na cebuli i przyprawach. Dodanie piwa nadaje sosowi unikalny smak i aromat. Podawane jest zazwyczaj z knedlikami lub makaronem, a można je również jeść z chlebem. Ten sos jest nie tylko smaczny, ale także pożywny, i stanowi doskonały wybór dla miłośników mięsnych potraw.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne, Sosy
Štítky: Kuchnia czeska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos wątróbkowy na piwie.

Dodaj komentarz