Grillowane piersi kurczaka

Grillowane piersi kurczaka
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 6

Letnie grillowanie nie powinno obyć się bez tej soczystej pyszności. Grillowane pierś z kurczaka musi jednak dopiero zdobyć swoją soczystość. Jak to zrobić, dowiecie się właśnie w tym przepisie. Sok z cytryny i sos sojowy dodadzą lekko suchemu mięsu nowego smaku, a słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do letnich wieczorów i lekkiej kolacji przy zachodzie słońca. Grillowane pierś z kurczaka na pewno przypadną do gustu również najmłodszym smakoszom. Mnóstwo przepisów na grillowane pierś z kurczaka w tym linku.

Składniki, których potrzebujesz

100 ml oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
50 g brązowego cukru
3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
1 łyżka sosu worcestershire
1 kg piersi z kurczaka
sól
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Najpierw dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos sojowy, ocet balsamiczny, brązowy cukier, czosnek i sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka nakłuj, aby marynata lepiej wniknęła do środka. W misce polej przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, ale dłuższy czas zapewni znacznie lepsze rezultaty.

Na rozgrzanym grillu smaż mięso przez około 5–6 minut. Podawaj z cytryną do skropienia.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Grillowane piersi kurczaka

Grillowane piersi kurczaka są ulubionym daniem na całym świecie dzięki swojej prostocie i smaczności. Mięso kurczaka jest marynowane w mieszance ziół, przypraw, oliwy z oliwek i soku z cytryny, co nadaje mu soczystości i wyrazistego smaku. Grillowanie w wysokiej temperaturze tworzy kuszącą skórkę, podczas gdy wnętrze pozostaje delikatne i kruche. To danie jest nie tylko zdrowe, ale także wszechstronne - może być podawane samodzielnie z świeżymi warzywami lub jako część różnych sałatek, makaronów czy kanapek. Grillowane piersi kurczaka są idealnym wyborem na letnie grillowanie oraz szybki obiad.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe, Grill, Danie główne, Dla dzieci
Štítky: cytryna, grill, kurczak, pierś z kurczaka, marynata

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Grillowane piersi kurczaka.

Dodaj komentarz