Omlet porowy

Omlet porowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Por leeks kroimy na krążki i smażymy na tłuszczu, aż będą prawie miękkie. Następnie wlewamy jajka z odrobiną soli, mlekiem i mąką, którą wcześniej wymieszaliśmy. Na koniec posypujemy...

Składniki, których potrzebujesz

4 pora
2 łyżki tłuszczu
4 jajka
około 3/4 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól
plasterek sera
2 łyżki posiekanej pietruszki
szczypiorek
koper (zimą rzeżucha)

Sposób przygotowania

Por leeks kroimy na plastry i lekko dusimy na tłuszczu, aż będą prawie miękkie. Następnie zalewamy posolonymi jajkami, które wcześniej ubiliśmy z mlekiem i mąką. Na koniec posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku, aż uzyska złoty kolor.

Omlet kroimy na cztery części i posypujemy ziołami. Zamiast pora możemy użyć papryki pokrojonej w cienkie paski.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Omlet porowy

Omletka porowa to pyszne danie, które łączy delikatny smak pora z puszystą mieszanką jajeczną. To danie jest proste w przygotowaniu i idealne na szybkie śniadanie lub lekki obiad. Por na patelni delikatnie się podsmaża, co nadaje mu słodycz i aromat. Następnie dodaje się do niego roztrzepane jajka, które powoli się ścięgają, tworząc w ten sposób smaczną omletę. Można ją podać z świeżym chlebem lub sałatką warzywną, co czyni z niej wspaniałe i zrównoważone danie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (27 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wegetariańskie
Tag: Warzywa, przekąska, smażenie, łatwy, szybki, zwykły dzień, kolacja, słony, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, przepisy letnie, posiłki bezmięsne, smażenie, inny, zioła, wegetariański, śniadanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Omlet porowy.

Dodaj komentarz