Omlet porowy

Por leeks kroimy na krążki i smażymy na tłuszczu, aż będą prawie miękkie. Następnie wlewamy jajka z odrobiną soli, mlekiem i mąką, którą wcześniej wymieszaliśmy. Na koniec posypujemy...
Składniki, których potrzebujesz
4 pora
2 łyżki tłuszczu
4 jajka
około 3/4 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól
plasterek sera
2 łyżki posiekanej pietruszki
szczypiorek
koper (zimą rzeżucha)
Sposób przygotowania
Por leeks kroimy na plastry i lekko dusimy na tłuszczu, aż będą prawie miękkie. Następnie zalewamy posolonymi jajkami, które wcześniej ubiliśmy z mlekiem i mąką. Na koniec posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku, aż uzyska złoty kolor.
Omlet kroimy na cztery części i posypujemy ziołami. Zamiast pora możemy użyć papryki pokrojonej w cienkie paski.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Omlet porowy
Omletka porowa to pyszne danie, które łączy delikatny smak pora z puszystą mieszanką jajeczną. To danie jest proste w przygotowaniu i idealne na szybkie śniadanie lub lekki obiad. Por na patelni delikatnie się podsmaża, co nadaje mu słodycz i aromat. Następnie dodaje się do niego roztrzepane jajka, które powoli się ścięgają, tworząc w ten sposób smaczną omletę. Można ją podać z świeżym chlebem lub sałatką warzywną, co czyni z niej wspaniałe i zrównoważone danie.