Zupa szpinakowa ze śmietaną i jajkiem
Obieramy cebulę i drobno siekamy. Następnie smażymy ją na patelni z masłem. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy, z tego powstanie zasmażka, do której dodajemy albo bulion, albo 3/4 litra wrzącej wody z 1 kostką rosołową. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rozmrożony szpinak pokrojony na grubo.
Składniki, których potrzebujesz
2 dl śmietana
2 łyżki masło
mielony pieprz
1 szt. cebula
2 - 4 szt. jajka
1 opakowanie mrożony szpinak
1 kostka kostka rosołowa
pietruszka
sól
3 łyżki mąka pszenna
Sposób przygotowania
Zupę gotujemy przez około 10 minut. Zalewamy śmietaną, którą doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy pieprzem i solą.
Do gotowej zupy, już nałożonej na talerz, dodajemy pokrojone na twardo ugotowane jajka. Jajka możemy również dodać ubite i pozwolić, by ścięły się w zupie. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Szpinak można zastąpić na przykład brokułami lub porami..
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa szpinakowa ze śmietaną i jajkiem
Zupa szpinakowa ze śmietaną i jajkiem to doskonałe czeskie danie, które łączy zdrowie i smak. Głównym składnikiem jest świeży szpinak, który jest bogaty w żelazo i witaminy. Zupa jest kremowa i delikatna, dzięki śmietanie, która nadaje jej lekkości. Na koniec dodaje się ugotowane jajko, które zwiększa wartość odżywczą i dodaje piękny wygląd. To danie idealnie nadaje się jako przystawka lub lekki danie główne, które zadowoli nie tylko miłośników warzyw.