Zupa szpinakowa ze śmietaną i jajkiem

Zupa szpinakowa ze śmietaną i jajkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obieramy cebulę i drobno siekamy. Następnie smażymy ją na patelni z masłem. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy, z tego powstanie zasmażka, do której dodajemy albo bulion, albo 3/4 litra wrzącej wody z 1 kostką rosołową. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rozmrożony szpinak pokrojony na grubo.

Składniki, których potrzebujesz

2 dl śmietana
2 łyżki masło
mielony pieprz
1 szt. cebula
2 - 4 szt. jajka
1 opakowanie mrożony szpinak
1 kostka kostka rosołowa
pietruszka
sól
3 łyżki mąka pszenna

Sposób przygotowania

Zupę gotujemy przez około 10 minut. Zalewamy śmietaną, którą doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy pieprzem i solą.

Do gotowej zupy, już nałożonej na talerz, dodajemy pokrojone na twardo ugotowane jajka. Jajka możemy również dodać ubite i pozwolić, by ścięły się w zupie. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Szpinak można zastąpić na przykład brokułami lub porami..

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa szpinakowa ze śmietaną i jajkiem

Zupa szpinakowa ze śmietaną i jajkiem to doskonałe czeskie danie, które łączy zdrowie i smak. Głównym składnikiem jest świeży szpinak, który jest bogaty w żelazo i witaminy. Zupa jest kremowa i delikatna, dzięki śmietanie, która nadaje jej lekkości. Na koniec dodaje się ugotowane jajko, które zwiększa wartość odżywczą i dodaje piękny wygląd. To danie idealnie nadaje się jako przystawka lub lekki danie główne, które zadowoli nie tylko miłośników warzyw.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Zupy, Dla dzieci, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, zupa, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa szpinakowa ze śmietaną i jajkiem.

Dodaj komentarz