Pachnące bułeczki i rogaliki
Świeże domowe pieczywo, które wypełni cały dom zapachem. Bajka. Spróbuj, a przekonasz się, że to proste.
Składniki, których potrzebujesz
25 g masło
1 łyżka mleka
1/2 kg mąka - pszenna
300 ml mleko - częściowo odtłuszczone
1 łyżeczka cukier kryształ
14 g drożdże
1 łyżeczka sól
1 szt żółtko
nasiona sezamu
mak
Sposób przygotowania
Przygotujemy misę i zrobimy zaczyn. Do miski dodamy drożdże, cukier i letnie mleko. Zostawimy do wyrośnięcia.
Następnie przygotujemy dużą miskę i przesiejemy do niej mąkę i sól. Dodamy miękkie masło oraz zaczyn. Dokładnie wymieszamy.
Silikonową matę do pieczenia posypiemy mąką i za pomocą wałka rozwałkujemy ciasto. Pokroimy na trójkąty. Potem je zrolujemy. Róg musi być na górze.
Teraz zrobimy bułki. Wystarczy zapleść trzy wałeczki (grube nitki) i gotowe. Rogale i bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy je na 30 - 40 minut do odpoczynku i wyrastania.
Rozgrzewamy piekarnik. Łyżkę mleka mieszamy z żółtkiem i smarujemy wypieki. Udekorujemy sezamem i makiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 °C.
Czujecie ten zapach? Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pachnące bułeczki i rogaliki
Zapachy bułki i rogaliki są ulubioną czeską specjalnością, którą można znaleźć prawie w każdej piekarni. Są znane ze swojej delikatnej, puszystej struktury i nieodpartego zapachu, który unosi się po całym domu podczas ich pieczenia. Bułki często posypane są makiem lub nasionami sezamu, co dodaje im dodatkowej warstwy smaku. Rogaliki, z charakterystyczną chrupiącą skórką, są idealne na śniadanie z masłem lub jako dodatek do zup i sałatek. Świeżo upieczone bułki i rogaliki należą do podstawowych produktów spożywczych, które nie mogą zabraknąć na żadnym czeskim stole.