Pachnące bułeczki i rogaliki

Pachnące bułeczki i rogaliki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Świeże domowe pieczywo, które wypełni cały dom zapachem. Bajka. Spróbuj, a przekonasz się, że to proste.

Składniki, których potrzebujesz

25 g masło
1 łyżka mleka
1/2 kg mąka - pszenna
300 ml mleko - częściowo odtłuszczone
1 łyżeczka cukier kryształ
14 g drożdże
1 łyżeczka sól
1 szt żółtko
nasiona sezamu
mak

Sposób przygotowania

Przygotujemy misę i zrobimy zaczyn. Do miski dodamy drożdże, cukier i letnie mleko. Zostawimy do wyrośnięcia.

Następnie przygotujemy dużą miskę i przesiejemy do niej mąkę i sól. Dodamy miękkie masło oraz zaczyn. Dokładnie wymieszamy.

Silikonową matę do pieczenia posypiemy mąką i za pomocą wałka rozwałkujemy ciasto. Pokroimy na trójkąty. Potem je zrolujemy. Róg musi być na górze.

Teraz zrobimy bułki. Wystarczy zapleść trzy wałeczki (grube nitki) i gotowe. Rogale i bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy je na 30 - 40 minut do odpoczynku i wyrastania.

Rozgrzewamy piekarnik. Łyżkę mleka mieszamy z żółtkiem i smarujemy wypieki. Udekorujemy sezamem i makiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 °C.

Czujecie ten zapach? Smacznego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pachnące bułeczki i rogaliki

Zapachy bułki i rogaliki są ulubioną czeską specjalnością, którą można znaleźć prawie w każdej piekarni. Są znane ze swojej delikatnej, puszystej struktury i nieodpartego zapachu, który unosi się po całym domu podczas ich pieczenia. Bułki często posypane są makiem lub nasionami sezamu, co dodaje im dodatkowej warstwy smaku. Rogaliki, z charakterystyczną chrupiącą skórką, są idealne na śniadanie z masłem lub jako dodatek do zup i sałatek. Świeżo upieczone bułki i rogaliki należą do podstawowych produktów spożywczych, które nie mogą zabraknąć na żadnym czeskim stole.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wypieki
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pachnące bułeczki i rogaliki.

Dodaj komentarz