Pieczeń królicza z boczkiem, czosnkiem i świeżymi grzybami

Pieczeń królicza z boczkiem, czosnkiem i świeżymi grzybami
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Udka królicze opłukujemy i przekładamy boczkiem. Ostrożnie solimy i na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojone grzyby wraz z pozostałymi pokrojonymi składnikami.

Składniki, których potrzebujesz

2 szt. króliczych ud
20 dkg wędzonego boczku
20 dkg świeżych borowików
sól
kminek
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Udka królicze myjemy i wędzimy boczkiem. Solimy je, a na dno naczynia rozkładamy pokrojone grzyby razem z resztą boczku pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy kminkiem i udka smarujemy rozgniecionym czosnkiem. Wlewamy wodę tak, aby grzyby były zanurzone.

Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około godziny, podlewając od czasu do czasu sosem. Podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczeń królicza z boczkiem, czosnkiem i świeżymi grzybami

Piekarski królik z boczkiem, czosnkiem i świeżymi grzybami to pyszne danie, które łączy tradycję z smakiem. Królik jest marynowany w ziołach i czosnku, następnie obtaczany w chrupiącym boczku, co nadaje potrawie soczystość i intensywny smak. Świeże grzyby, dodane w trakcie pieczenia, przyczyniają się do aromatycznej jakości i tekstury. Efektem jest delikatne danie, idealne na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Podawaj z ziemniakami lub świeżym chlebem i ciesz się gastronomicznym doświadczeniem pełnym zapachów i smaków natury.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (28 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: grzyby, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, dla początkujących, bezglutenowy, piec, jesień, z jednego naczynia do pieczenia, inne mięso, królik

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pieczeń królicza z boczkiem, czosnkiem i świeżymi grzybami.

Dodaj komentarz