Pieczeń królicza z boczkiem, czosnkiem i świeżymi grzybami
Udka królicze opłukujemy i przekładamy boczkiem. Ostrożnie solimy i na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojone grzyby wraz z pozostałymi pokrojonymi składnikami.
Składniki, których potrzebujesz
2 szt. króliczych ud
20 dkg wędzonego boczku
20 dkg świeżych borowików
sól
kminek
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Udka królicze myjemy i wędzimy boczkiem. Solimy je, a na dno naczynia rozkładamy pokrojone grzyby razem z resztą boczku pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy kminkiem i udka smarujemy rozgniecionym czosnkiem. Wlewamy wodę tak, aby grzyby były zanurzone.
Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około godziny, podlewając od czasu do czasu sosem. Podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczeń królicza z boczkiem, czosnkiem i świeżymi grzybami
Piekarski królik z boczkiem, czosnkiem i świeżymi grzybami to pyszne danie, które łączy tradycję z smakiem. Królik jest marynowany w ziołach i czosnku, następnie obtaczany w chrupiącym boczku, co nadaje potrawie soczystość i intensywny smak. Świeże grzyby, dodane w trakcie pieczenia, przyczyniają się do aromatycznej jakości i tekstury. Efektem jest delikatne danie, idealne na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Podawaj z ziemniakami lub świeżym chlebem i ciesz się gastronomicznym doświadczeniem pełnym zapachów i smaków natury.
Tomáš Rohlena