Soczewica z kiełbasą i jajkiem
Soczewicę przepłuczemy w zimnej wodzie, a następnie ugotujemy do miękkości.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg soczewica
2 łyżki smalec wieprzowy
2 sztuki cebula
1 kostka bulion warzywny
4 - 5 ząbków czosnek
według smaku ocet
sól
mielony czarny pieprz
według potrzeby mąka pszenna
dodatek 6 sztuk kiełbasa konserwowa
200 g wędliny
4 sztuki jajka na twardo
Sposób przygotowania
Drobno posiekaną cebulkę smażymy na smalcu na złoty kolor. Posypujemy odrobiną mąki, mieszamy. W ten sposób dodajemy do prawie gotowej soczewicy. Gotujemy przez około 10 minut.
Następnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bulionem rozpuszczonym w wodzie, octem, solimy i pieprzymy. Pozwalamy chwilę gotować.
Podajemy z smażoną na cebuli wędliną, jajkiem sadzonym i ogórkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Soczewica z kiełbasą i jajkiem
Soczewica z wędliną i jajkiem to ulubione czeskie danie, które łączy pożywną soczewicę z smaczną wędliną i delikatnym jajkiem. To danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo pożywne, ponieważ soczewica jest bogata w białko i błonnik. Wędliny dodają wyrazistego smaku, a jajko na twardo dopełnia ogólne wrażenie dania. Często podaje się je z kiszonymi ogórkami lub świeżym chlebem, co jeszcze bardziej potęguje jego smakowitość. To doskonały wybór na szybki i sycący obiad lub kolację.