Segedyński gulasz
Obierzemy i drobno posiekamy cebulę. Weźmiemy wieprzowinę, umyjemy, oczyścimy i pokroimy w kostkę.
Składniki, których potrzebujesz
1 łyżka mąka pszenna
0,5 łyżeczki kminek
1 łyżka papryka słodka mielona
1 kubek śmietana kwaśna
2 sztuki cebula
500 g karczek wieprzowy
3 łyżki słonina
500 g kapusta kiszona
do smaku sól
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy smalec, na nim smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso, posypujemy przyprawami i smażymy ze wszystkich stron. Posypujemy kminkiem i podlewamy wodą. Tak dusimy przez 30 minut. Podczas duszenia straciliśmy trochę wody, więc znowu dolewamy, dodajemy odcedzoną kiszoną kapustę i dusimy gulasz dalej, aż mięso i kapusta zmiękną. Z gładkiej mąki i roztopionego masła przygotowujemy zasmażkę, którą zagęszczamy segedińca.
Na końcu wlewamy do gulaszu śmietanę. Jeszcze chwilę gotujemy i mamy gotowe.
Podajemy klasycznie z knedlikiem lub makaronem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Segedyński gulasz
Gulasz segedyński to tradycyjne czeskie danie, które pochodzi z kuchni węgierskiej. Głównymi składnikami są wieprzowina, kiszona kapusta, cebula i przyprawy. To smaczne danie gotuje się powoli, co nadaje mu delikatny i bogaty smak. Podawane jest zazwyczaj z knedlikami lub ziemniakami i jest szczególnie popularne w miesiącach zimowych, kiedy zapewnia przyjemne ogrzanie. Gulasz segedyński jest ceniony za swoje harmonijne połączenie mięsa i kiszonej kapusty, które tworzy wyjątkowe doświadczenie gastronomiczne.