Wiedeńskie kotlety

Wiedeńskie kotlety
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 4

Na delikatnie rozbite cielęce mięso obtoczone w chrupiącej bułce tartej, która jest złocisto usmażona. Mówimy tu o doskonałym wiedeńskim schnitzlu, który należy…

Składniki, których potrzebujesz

600 g wołowiny pokrojonej w orzech
4 małe i cienkie plasterki masła
4 plasterki cytryny
mąka
mleko
2 jajka
drobna bułka tarta
olej

Sposób przygotowania

Mięso rozbijamy, najlepiej pod folią spożywczą, wokół nacinamy, aby podczas smażenia się nie deformowało.

Solimy, obtaczamy w mące, następnie maczamy w osolonych jajkach wymieszanych z mlekiem i na końcu w bułce tartej.

W większym garnku rozgrzewamy więcej oleju, dodajemy mięso, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień na średni poziom.

Powoli smażymy z obu stron do złotobrązowego koloru.

Wyjmujemy i pozwalamy odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podczas serwowania kładziemy na każdy kotlet cienki kawałek świeżego masła i plasterek cytryny.

Podajemy z puree ziemniaczanym, sałatką ziemniaczaną z majonezem, smażonymi ziemniakami lub duszonym ryżem - w zależności od upodobań i z jakąś sałatką lub kompotem. Było dla mnie zaskoczeniem, że nie znalazłam tutaj tego tradycyjnego przepisu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wiedeńskie kotlety

Sznycel wiedeński, znany jako "Wiener Schnitzel", to tradycyjna austriacka potrawa, która składa się z kawałka cielęciny obtoczonego w bułce tartej i smażonego na złoty kolor. To pyszne danie zazwyczaj podaje się z sałatką ziemniaczaną lub ziemniakami oraz cytryną, która dodaje orzeźwiającego smaku. Sznycel wiedeński stał się ulubionym nie tylko w Austrii, ale i na całym świecie, i jest symbolem kuchni wiedeńskiej. Jego przygotowanie wymaga staranności, aby uzyskać chrupiący i soczysty efekt.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (45 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: obiad, łatwy, święto / niedziela, słony, łatwy, smażenie, inne mięso, europejski, cielęcina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wiedeńskie kotlety.

Dodaj komentarz