Wiedeńskie kotlety

Na delikatnie rozbite cielęce mięso obtoczone w chrupiącej bułce tartej, która jest złocisto usmażona. Mówimy tu o doskonałym wiedeńskim schnitzlu, który należy…
Składniki, których potrzebujesz
600 g wołowiny pokrojonej w orzech
4 małe i cienkie plasterki masła
4 plasterki cytryny
mąka
mleko
2 jajka
drobna bułka tarta
olej
Sposób przygotowania
Mięso rozbijamy, najlepiej pod folią spożywczą, wokół nacinamy, aby podczas smażenia się nie deformowało.
Solimy, obtaczamy w mące, następnie maczamy w osolonych jajkach wymieszanych z mlekiem i na końcu w bułce tartej.
W większym garnku rozgrzewamy więcej oleju, dodajemy mięso, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień na średni poziom.
Powoli smażymy z obu stron do złotobrązowego koloru.
Wyjmujemy i pozwalamy odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podczas serwowania kładziemy na każdy kotlet cienki kawałek świeżego masła i plasterek cytryny.
Podajemy z puree ziemniaczanym, sałatką ziemniaczaną z majonezem, smażonymi ziemniakami lub duszonym ryżem - w zależności od upodobań i z jakąś sałatką lub kompotem. Było dla mnie zaskoczeniem, że nie znalazłam tutaj tego tradycyjnego przepisu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wiedeńskie kotlety
Sznycel wiedeński, znany jako "Wiener Schnitzel", to tradycyjna austriacka potrawa, która składa się z kawałka cielęciny obtoczonego w bułce tartej i smażonego na złoty kolor. To pyszne danie zazwyczaj podaje się z sałatką ziemniaczaną lub ziemniakami oraz cytryną, która dodaje orzeźwiającego smaku. Sznycel wiedeński stał się ulubionym nie tylko w Austrii, ale i na całym świecie, i jest symbolem kuchni wiedeńskiej. Jego przygotowanie wymaga staranności, aby uzyskać chrupiący i soczysty efekt.