Piekarnik z rzepą i marchewką

Warzywa, które podgrzaliśmy, kroimy na cienkie plasterki i lekko solimy, ewentualnie dodajemy kminek. Następnie napełniamy przygotowaną formę do zapiekanki. Śmietanę i mleko solimy,…
Składniki, których potrzebujesz
2 bulwy rzodkwi
700 g marchwi
1 kubek śmietany do ubijania
3 łyżki mleka
sól
biały pieprz
szczypta kminku
gałka muszkatołowa
2 cm masła
pęczek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Umytą warzywa kroimy na cienkie kawałki, lekko solimy i jeśli mamy ochotę, dodajemy kminek, a następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.
Mleko i śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy około pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej lub jej kwiatów.
Warzywa zalewamy, posypujemy kawałkami masła i pieczemy odkryte przez około pół godziny w temperaturze około 170 stopni.
Na koniec posypujemy usuniętym tymiankiem, łyżką lekko dociskamy do śmietany i ostrożnie mieszamy – raczej śmietanę przelewamy łyżką i dopiekamy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Piekarnik z rzepą i marchewką
Pieczony brukiew z marchewką to wspaniałe danie, które łączy prostotę z doskonałym smakiem. Brukiew, znana również jako kapusta bulwiasta, doskonale nadaje się do pieczenia, ponieważ jej smak pięknie rozwija się pod wpływem ciepła. W połączeniu z marchewką, która dodaje daniu słodyczy i koloru, tworzy harmoniczną kombinację. Ten przepis jest idealny jako dodatek do mięsa lub jako lekkie danie wegetariańskie. Pieczenie podkreśla naturalny smak warzyw i nadaje im kruchość. Ponadto to danie jest zdrowe i bogate w witaminy.