Wegetariańskie kotlety ziemniaczane

Kotlety zazwyczaj kojarzymy z mięsem, ale w tym przepisie przedstawiona jest ich wegetariańska wersja. Przygotowuje się ją z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków z...
Składniki, których potrzebujesz
500 g ziemniaków
sól
świeżo mielony pieprz
1 cebula
1 łyżka oleju
1 marchew
czosnek (do smaku)
szczypior
1 jajko
100 g sera (gouda)
3 łyżki skrobi Solamylu
smalec do smażenia (lub olej)
Sposób przygotowania
Umyte, oczyszczone i pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu wkładamy je do miski i dokładnie tłuczemy za pomocą tłuczka.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, a na koniec dodajemy posiekany czosnek.
Warzywa (możemy użyć także surowych) wkładamy do miski z ziemniakami, dodajemy drobno starty ser i wbijamy jajko. Następnie wsypujemy 2 łyżki skrobi, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekaną natkę cebuli. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni podgrzewamy olej lub smalec i mokrymi rękami formujemy kulki, które następnie spłaszczamy dłonią, obtaczamy w Solamylu i smażymy z obu stron. Podajemy z sałatką według własnego wyboru.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wegetariańskie kotlety ziemniaczane
Wegetariańskie placki ziemniaczane to pyszne danie, które zadowoli wszystkich miłośników warzyw. Przygotowane są z gotowanych ziemniaków, bułki tartej i świeżych ziół, co nadaje im doskonały smak i aromat. Te placki są nie tylko proste w przygotowaniu, ale także pożywne i zdrowe. Idealne jako danie główne lub jako dodatek, świetnie komponują się ze świeżą sałatką lub jogurtowym sosem. Spróbuj ich i odkryj, jak smakuje prawdziwa wegetariańska alternatywa klasycznych mięsnych kotletów!