Cukinia zapiekana z szynką
Wszystko przygotujemy wcześniej. Cukinię kroimy na małe kawałki, szynkę oraz obracaną cebulę drobno, a twardy ser ścieramy na grubych oczkach, a oprócz sera wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i chwilę podsmażamy. W międzyczasie w śmietanie roztrzepujemy jajka, doprawiamy pieprzem, solimy i mieszamy z startym serem.
Składniki, których potrzebujesz
150 g twardy ser
5 szt. jajka
150 g szynka wieprzowa
150 ml śmietana do ubijania
1 szt. cebula
1 szt. średniej wielkości cukinia
do smaku sól
mielony czarny pieprz
w razie potrzeby olej
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Przygotowujemy małe naczynia do zapiekania, do których dzielimy podsmażoną mieszankę (jeśli nie mamy naczyń, wkładamy do naczynia do zapiekania) i zalewamy mieszanką jajek, śmietany i sera. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
Cukinię możemy zastąpić ugotowanym ziemniakiem. Podajemy albo w miskach, albo kroimy na porcje i serwujemy albo z sałatką warzywną, albo z świeżym pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukinia zapiekana z szynką
Zapiekanka z cukinii z szynką to pyszne i łatwe danie, które pokochasz. Cukinia, bogata w witaminy i minerały, doskonale komponuje się z delikatną szynką i serem. To danie jest idealne jako lekka kolacja lub dodatek do dania głównego. Przygotowanie jest proste: wystarczy pokroić cukinię, ułożyć ją na przemian z szynką i posypać serem. Pieczenie sprawi, że danie zyska złocistą skórkę i intensywny smak. Zapiekanka z cukinii z szynką jest nie tylko smaczna, ale także pożywna i z pewnością ucieszy wszystkich miłośników warzyw.