Piernikowa babka
Do popołudniowej herbaty lub kawy zawsze należy coś słodkiego.
Składniki, których potrzebujesz
1 szklanka cukier - kryształek
1 łyżka jako
1/4 szklanki olej
2 szklanki mąka - pszenna
tłuszcz
mąka
cukier puder
1 szt. proszek do piernika
1 i 1/2 szklanki mleko - półtłuste
Sposób przygotowania
Aby przygotowanie było prostsze, użyjemy do odmierzenia składników kubka.
Przygotujemy miskę i wsypiemy do niej proszek do piernika i mąkę. Dodamy cukier i kakao. Na końcu wlejemy mleko i trochę oleju. Za pomocą robota lub ręcznie dokładnie wymieszamy składniki.
Włączamy piekarnik na 180 °C.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Gotową mieszankę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut.
Przygotowujemy tacę na babkę. Babkę posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Piernikowa babka
Piernikowa babka to tradycyjny czeski deser, który łączy wilgotność babki z zapachem i smakiem piernika. Zwykle przygotowuje się ją z mąki pszennej, cukru, jajek, mleka i oleju, do których dodaje się przyprawy piernikowe, najczęściej wśród nich cynamon, goździki i imbir. Ta pyszna kombinacja jest wzbogacona proszkiem do pieczenia lub sodą, co zapewnia puszystą teksturę. Aby wzbogacić smak, do ciasta można dodać orzechy, rodzynki lub kandyzowane owoce. Piernikowa babka jest szczególnie popularna w okresie Adwentu i Bożego Narodzenia, gdy podaje się ją do grzanego wina lub herbaty.