Orzechowe rogaliki ze śmietaną

Orzechowe rogaliki ze śmietaną
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Czeski świąteczny wypiek.

Składniki, których potrzebujesz

150 g cukier puder
180 g mielone orzechy
1/2 szklanki śmietana
450 g mąka pszenna
250 g masło

Sposób przygotowania

Weźmiemy wszystkie składniki na ciasto, zagnieciemy je i włożymy na 2 godziny do lodówki.

Z ciasta odrywamy kawałki według potrzebnej wielkości i formujemy z nich rogaliki, które układamy na blaszce wysmarowanej masłem jeden obok drugiego, aby się nie dotykały.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 °C i pieczemy przez 8-10 minut.

Pozwalamy chwilę wystygnąć, a jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.

Rogaliki zachowują świeżość przechowywane w chłodzie.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Orzechowe rogaliki ze śmietaną

Orzechowe rogaliki ze śmietaną to ulubiony deser, który zdobywa serca miłośników słodyczy. Ciasto, wzbogacone drobno mielonymi orzechami, piecze się na złoto, a następnie napełnia aksamitnym nadzieniem śmietanowym. Te rogaliki są często posypane cukrem pudrem, co nadaje im pysznego słodkiego smaku. Idealnie pasują do filiżanki kawy lub herbaty, zarówno na świątecznym stole, jak i jako codzienna przyjemność. Orzechowe rogaliki są nie tylko smaczne, ale także przyjemnie pachną i tworzą ciepłą atmosferę w domu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Wyroby cukiernicze, Smakołyki, Ciasto, Dla dzieci, Świąteczne danie, Wielkanoc
Štítky: Kuchnia czeska, cukierek, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Orzechowe rogaliki ze śmietaną.

Dodaj komentarz