Babka serowa

Babka ma różne warianty; oprócz tradycyjnej ucieranej, olejowej lub marmurkowej możesz spróbować babki z ciasta twarogowego. Twaróg nadaje temu deserowi…
Składniki, których potrzebujesz
4 jajka
250 g margaryny
250 g twarogu
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mleka
1 proszek do pieczenia
20 g cukru waniliowego
skórka cytrynowa
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka do posypania
Sposób przygotowania
Z białek przygotujemy sztywną pianę.
Utrzeć żółtka z cukrem i stopniowo wmieszać twaróg, startą skórkę cytrynową, cukier waniliowy i letnie mleko, wszystko delikatnie wymieszać.
Delikatnie połączyć mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitym białkiem.
Ciasto włożyć do formy, którą wcześniej natłuściliśmy i posypaliśmy mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze przez około 35-45 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Babka serowa
Sernikowa babka to ulubiony czeski słodki deser, który wyróżnia się swoją delikatną i wilgotną strukturą. Główne składniki to twaróg, mąka, cukier i jajka, które razem tworzą pyszny mleczny smak. Dodanie wanilii lub skórki cytrynowej nadaje babce przyjemny aromat. Ten deser jest idealny na rodzinne uroczystości, kawowe spotkania lub jako słodka przekąska. Sernikowa babka często podawana jest posypana cukrem lub polana czekoladą, co czyni ją nie tylko smaczną, ale i piękną przysmakiem na serwowanie.