Wspaniałe weselne ciasteczka
Czy również lubicie ciasteczka weselne? Zróbmy je razem.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto
70 g drożdże
4 szt żółtka
800 g mąka - pszenna
250 g masło
250 g tłuszcz 100%
pół łyżeczki kawowej sól
1/4 l mleko
30 g cukier kryształowy
do obtoczenia
500 g cukier puder
100 g cukier waniliowy
do posmarowania
0,25 l rum
250 g masło
farsz
według uznania (ser, mak, różne dżemy)
Sposób przygotowania
Przygotujemy kubek i damy do niego drożdże, a następnie wsypiemy cukier. Zalejemy lekko podgrzanym mlekiem, zamieszamy i odstawimy do wyrośnięcia.
Pokroimy masło, tłuszcz i damy na przygotowaną silikonową matę. Wsypujemy wymaganą ilość mąki i dodajemy żółtka. Solimy. Dodajemy wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagnieciemy ciasto. Wyciągamy wałek i ciasto na silikonowej macie rozwałkowujemy. Kroimy np. na kwadraty.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Nadziewamy przygotowanym nadzieniem. (twaróg, mak, różne powidła)
Pierogi zwijamy i układamy ciasno obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia to około 20 minut.
Mieszamy masło, rum i dokładnie smarujemy gotowe pierogi. Następnie pierogi będą chwilę odpoczywać, a potem następuje obtaczanie w cukrze pudrze i cukrze waniliowym.
Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wspaniałe weselne ciasteczka
Cudowne weselne ciasteczka to tradycyjne czeskie wypieki, które często podawane są na weselach, ale także przy innych uroczystościach. Są małe, okrągłe i nadziewane różnymi farszami, takimi jak mak, twaróg czy powidła. Ciasto jest delikatne i miękkie, często wzbogacone skórką cytrynową lub wanilią dla lepszego smaku. Ciasteczka posypane są kruszonką, a po upieczeniu mogą być delikatnie posypane cukrem pudrem. Mają niepowtarzalny zapach i są popularne ze względu na swoją różnorodność smaku. Ich przygotowanie wymaga staranności, ale ostateczny wynik zawsze jest tego wart.