Pierożki mięsne
![Pierożki mięsne](/i/pl/pierozki-miesne.jpg)
Weźmiemy ciasto francuskie, rozwałkujemy je i pokroimy na kwadraty, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Składniki, których potrzebujesz
majeranek
2 łyżki czarne oliwki
2 szt. jaja
biały pieprz
tymianek
pietruszka
2 łyżki gruba mąka
sól
oliwa z oliwek
1 szt. cebula
300 g mielona wieprzowina
250 g ciasto francuskie
4 ząbki czosnek
bazylia
do posmarowania jajko
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno siekamy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, a oliwki siekamy. Na patelni podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy czosnek, a po chwili także mielone mięso. Doprawiamy ziołami, solimy i dodajemy oliwki.
Gdy masa ostygnie, dodajemy też jajko. Masą napełniamy przygotowane kwadraty i formujemy z nich sakiewki. Następnie smarujemy je jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 250°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy na złoty kolor.
Sakiewki są doskonałe jako przystawka.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pierożki mięsne
Mięsne pierożki są popularnym daniem, które cieszy nie tylko miłośników mięsnych potraw. To małe ciasto nadziewane mielonym mięsem, warzywami lub innymi składnikami, które piecze się na złoto. Ta pyszna przekąska jest idealnym dodatkiem na przyjęcia, rodzinne spotkania lub jako lekka kolacja. Przygotowanie mięsnych pierożków może być kreatywne, ponieważ można dowolnie wybierać nadzienie, niezależnie od tego, czy jest to wołowina, kurczak czy wieprzowina. W większości rodzin stały się ulubioną tradycją, która cieszy każdego biesiadnika.