Ślimaki liściowe

Ślimaki liściowe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przepis na szybką i pyszną przekąskę, którą możesz poczęstować nieoczekiwanych gości.

Składniki, których potrzebujesz

2 paczki ciasto francuskie
100 g szynka
100 g boczek angielski
200 g ser plasterkowy
1 szt jajko

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto francuskie wałkujemy na cienki placek, na który kładziemy plasterki szynki, boczku, sera. Następnie zwijamy w roladę, z której kroimy krążki i układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 20 minut.

Ślimaczki możemy od razu podawać. Smakują wyśmienicie w wersji ciepłej i zimnej.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ślimaki liściowe

Ślimaczki francuskie to pyszne ciasto, które zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia. Bazą jest ciasto francuskie i smaczny farsz, który może zawierać na przykład szynkę, ser lub zioła. Przygotowanie jest proste i szybkie – ciasto jest wałkowane, nadziewane, a następnie zwijane w kształt ślimaka. Pieczenie w odpowiedniej temperaturze gwarantuje chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Ślimaczki francuskie to świetny wybór jako przystawka, przekąska na przyjęcie lub jako szybka poczęstunek dla gości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki
Tag: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Ślimaki liściowe.

Dodaj komentarz