Ślimaki liściowe

Przepis na szybką i pyszną przekąskę, którą możesz poczęstować nieoczekiwanych gości.
Składniki, których potrzebujesz
2 paczki ciasto francuskie
100 g szynka
100 g boczek angielski
200 g ser plasterkowy
1 szt jajko
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto francuskie wałkujemy na cienki placek, na który kładziemy plasterki szynki, boczku, sera. Następnie zwijamy w roladę, z której kroimy krążki i układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 20 minut.
Ślimaczki możemy od razu podawać. Smakują wyśmienicie w wersji ciepłej i zimnej.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ślimaki liściowe
Ślimaczki francuskie to pyszne ciasto, które zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia. Bazą jest ciasto francuskie i smaczny farsz, który może zawierać na przykład szynkę, ser lub zioła. Przygotowanie jest proste i szybkie – ciasto jest wałkowane, nadziewane, a następnie zwijane w kształt ślimaka. Pieczenie w odpowiedniej temperaturze gwarantuje chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Ślimaczki francuskie to świetny wybór jako przystawka, przekąska na przyjęcie lub jako szybka poczęstunek dla gości.