Plastry bananowe z serem twarogowym

Łatwe ciasta z niespodzianką pod warstwą sernikowej bitej śmietany. Te desery z owocami są wzbogacone pikantną konfiturą i orzeźwiającą warstwą…
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
5 jajek
250 g mąki półtwardej
220 g cukru kryształu
120 ml oleju
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1/2 proszku do pieczenia
Krem
500 g twarogu
4 łyżki cukru kryształu
1 śmietana do ubijania
5 bananów
dżem
polewa czekoladowa (czekolada do gotowania + Omega)
tłuszcz do natarcia blachy
mąka do wysypania blachy
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Jaja, cukier i cukier waniliowy ucieramy na pianę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Wlewamy do wcześniej przygotowanej blachy i pieczemy w 180 °C przez około 20 minut.
Ze śmietany ubijamy sztywną bitą śmietanę. Twaróg mieszamy z cukrem (4 łyżki), a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
Na biszkopt nakładamy dżem i połowę kremu. Posypujemy plasterkami banana i równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu.
Polewamy polewą czekoladową i odkładamy do lodówki, aby trochę się przegryzło.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Plastry bananowe z serem twarogowym
Plasterki bananowe z kremem twarogowym to pyszny deser, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Ten deser łączy delikatny smak bananów z kremową teksturą twarogu, co tworzy wspaniały kontrast. Twardy spód z biszkoptów nadaje ciastu strukturę, podczas gdy krem twarogowy rozpływa się na języku. To idealny wybór na rodzinne uroczystości lub słodkie chwile w gronie przyjaciół. Dodatkowo przygotowanie jest proste i szybkie, co oznacza, że każdy, nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu, mogą się nim cieszyć.