Ciasto owocowe z migdałami
Najpierw przygotujemy kruszonkę. Schłodzone masło trzeemy i mieszamy z płatkami, cukrem, mąką i cynamonem. Do innej miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
23 łyżek mąki półgrubej
23 łyżek mleka
12 łyżek oleju
10 łyżek cukru pudru
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
Dalej
tłuszcz do smarowania
gruba mąka do posypania
owoce - brzoskwinie, morele, porzeczki, borówki...
Kruszonka
100 g płatków migdałowych
100 g mąki półgrubej
100 g cukru kryształu
60 g masła
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujemy kruszonkę.
Twarde masło zetrzemy, dodamy płatki, cukier, mąkę i cynamon. W innej misce wymieszamy wszystkie składniki na ciasto i dobrze je wymieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blasze, którą natłuszczamy i posypujemy mąką, następnie obficie pokrywamy owocami i posypujemy kruszonką.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, aż nabierze różowego koloru.
Ugotowałam brzoskwinie, następnie je obrałam, przekroiłam na pół, wyjęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto owocowe z migdałami
Owocowy placek z migdałami to pyszny deser, który łączy świeżość świeżych owoców z różnorodnością smaku migdałów. Ciasto zazwyczaj przygotowuje się z masła, cukru i mąki, które jest delikatnie aromatyzowane wanilią. Na nim rozkłada się warstwa sezonowych owoców, takich jak morele, truskawki lub maliny, które nadają plackowi słodką i kwaśną harmonię. Migdały posypane na wierzchu doskonale uzupełniają teksturę i smak, a dodatkowo przynoszą zdrowe tłuszcze i białka. Ten deser jest idealny na rodzinne uroczystości lub jako słodkie zakończenie po obiedzie.
Tomáš Rohlena