Wafle na śniadanie
![Wafle na śniadanie](/i/pl/wafle-na-sniadanie.jpg)
Z rozkłóconych jajek oddzielamy żółtka od białek, z których ubijemy pianę.
Składniki, których potrzebujesz
1/2 paczki proszek do pieczenia
3 szt. jaja
440 ml mąka pszenna
1/2 łyżeczki sól
1,5 łyżki cukier kryształ
375 ml mleko
8 łyżek olej
do dekoracji bita śmietana
cukier puder
do posmarowania krem czekoladowy
dżem owocowy
Sposób przygotowania
Obok w misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie wbijamy mleko, olej i żółtka. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Do ciasta wmieszamy przygotowaną pianę z białek i wkładamy do gofrownicy do upieczenia. Kiedy je wyjmiemy, smarujemy dżemem i ozdabiamy bitą śmietaną. Możemy podawać tylko posypane cukrem pudrem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wafle na śniadanie
Wafle na śniadanie to pyszne i smakowite danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Są wykonane z puszystego ciasta, które piecze się na złoto w specjalnej formie. Dzięki swojej wszechstronności wafle można podawać nie tylko z słodkimi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce lub bita śmietana, ale także z wytrawnymi wariantami, takimi jak jajka i boczek. To danie jest popularne zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, a doskonale komponuje się z filiżanką kawy lub herbaty.